
Op de boerderij wordt uitvoerend vicevoorzitter Timmermans ontvangen door landbouwer Christophe Jolly die zich, in navolging van zijn vader, toelegt op regeneratieve landbouw. Bij deze landbouwmethode is er geen sprake van concurrentie met de natuur, integendeel. De natuur wordt niet enkel gerespecteerd, maar ook gezien als partner in het landbouwproces. Het doel van deze landbouwmethode is om de biodiversiteit te verbeteren en de bodem en het milieu te beschermen, en op die manier productiviteit op te drijven en toegevoegde waarde te creëren. Want zoals het motto luidt in de familie Jolly : « Onze boerderij is onze tuin, én ons inkomen ! »
Om de biodiversiteit op het veld te verbeteren, worden de verschillende landbouwvelden gescheiden door bloemenstroken of rijen bomen en hagen. “40 jaar geleden stond hier niets, geen enkele boom”, zegt landbouwer Christophe. Ondertussen telt het bedrijf 13 hectare aan fauna, bloemen – en anti-erosiestroken, en 11,5km aan hagen en bomenrijen. Dankzij die variatie aan groen en bloemen, is het aantal kleine zoogdieren, vogels, insecten en bestuivers aanzienlijk toegenomen. En dit is dan weer goed voor de gewassen, want hoe meer van deze dieren en insecten, hoe minder pesticiden nodig zijn.
Een ander belangrijk aspect om biodiversiteit te verbeteren is rotatie tussen gewassen op de verschillende velden, en het combineren van bepaalde gewassen op hetzelfde veld. Neem nu haver en linzen: Haver heeft stikstof nodig om goed te kunnen groeien. Peulvruchten zoals linzen geven stikstof af, dus op die manier helpen linzen de haver op natuurlijke wijze. De haver zorgt er op zijn beurt voor dat de linzenplanten mooi recht blijven staan. « De opbrengst van deze gecombineerde oogst ligt veel hoger dan wanneer je haver en linzen op aparte velden cultiveert », bevestigt Christophe.
Regeneratieve landbouw zet ook sterk in op een gezonde bodem. De bodem wordt zo weinig mogelijk bewerkt of geploegd, zo veel mogelijk bedekt, en de netto-koolstofbalans moet positief zijn, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld stro altijd teruggegeven wordt aan de bodem of ingeruild wordt voor mest, en dat er daarnaast extra mest en compost wordt toegevoegd. Gezonde bodems zijn dan weer productiever, beter beschermd tegen weersomstandigheden zoals water – en winderosie en nemen meer CO2 op.
De natuur is met andere woorden een interessante partner voor de landbouw : ze zorgt voor veerkrachtigere bodems met een rijke opbrengst, minder nood aan pesticiden en dus minder kosten. En de kers op de taart? “Minder werk!”, glundert landbouwer Christophe.
Meer informatie
- Persbericht: Europese Green Deal: duurzamer gebruik van planten en bodems als natuurlijke hulpbronnen
- Persbericht: De Green Deal: baanbrekende voorstellen om de natuur in Europa tegen 2050 te herstellen en het gebruik van pesticiden tegen 2030 te halveren
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 7 juli 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België