Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel12 december 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024 keurt de Europese Commissie een pakket ter verdediging van de democratie goed

In juni 2023 gaan 400 miljoen Europeanen naar de stembus om de nieuwe leden van het Europees Parlement te kiezen. De voorgestelde initiatieven moeten ervoor zorgen dat burgers vertrouwen kunnen hebben in zowel het verkiezingsproces als in de verkiezingsuitslag.

Right to vote

 

Russische inmenging, cyberaanvallen, spyware en druk op de media en het maatschappelijk middenveld zijn slechts voorbeelden van aanvallen op onze democratieën.  Het pakket voor de verdediging van de democratie biedt een antwoord op deze kritieke nood in de EU. Uit een recente Eurobarometer-enquête blijkt dat 81% van de EU-burgers buitenlandse inmenging in onze democratische systemen als een ernstig probleem beschouwen en oproepen tot actie. Het antwoord van de Commissie hierop is drieledig: het vergroten van de transparantie, het waarborgen van de integriteit van onze verkiezingsprocessen, en het bevorderen en faciliteren van publieke ontmoetingsruimtes voor burgers.

Zorgen voor transparantie rond buitenlandse belangenvertegenwoordiging

Burgers hebben het recht om te weten of een buitenlandse regering activiteiten in de EU financiert om de publieke opinie en het democratische debat te beïnvloeden. Het doel hiervan is om de invloeden die worden uitgeoefend op politieke actoren te identificeren en de mogelijkheden van geheime financiering uit naam van vijandige regeringen te verminderen.

Versterking van de verkiezingsprocessen in de EU

Het pakket is bedoeld om vrije en eerlijke verkiezingen te bevorderen en deze te beschermen tegen cyberaanvallen en manipulatiepogingen. De digitale revolutie heeft de politiek dichter bij de kiezers gebracht, maar heeft ook risico's gecreëerd. Er moet een betere informatie-uitwisseling komen tussen autoriteiten, platformen moeten meer doen om informatie te verstrekken en we moeten online desinformatie nog effectiever bestrijden. We moeten ook waakzaam zijn voor spyware zodat deze niet wordt gebruikt om het democratisch debat te verstoren of om politici en journalisten tot doelwit te maken.

Bevordering van inclusieve participatie van burgers en maatschappelijke organisaties bij de vorming van overheidsbeleid

De Commissie wil een gezonde en actieve Europese civiele ruimte beschermen en bevorderen. De voorgestelde maatregelen zullen burgers en maatschappelijke organisaties in staat stellen doeltreffender deel te nemen aan publieke beleidsvormingsprocessen, waardoor de veerkracht van onze democratie van binnenuit wordt versterkt.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 december 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België