Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel9 maart 2021

Europese Commissie benoemt de heer Stefaan De Rynck tot Hoofd van haar Vertegenwoordiging in België

Stefaan de Rynck, Head of the EC Representation in Belgium
De heer De Rynck gaat op 16 maart 2021 in Brussel aan de slag als hoofd van de Vertegenwoordiging. Hij wordt als dusdanig de officiële vertegenwoordiger van de Commissie in België, en staat onder het directe politieke gezag van voorzitter Ursula von der Leyen.

De Commissie heeft vandaag de heer Stefaan De Rynck benoemd tot hoofd van haar Vertegenwoordiging in België. De heer De Rynck gaat op 16 maart 2021 in Brussel aan de slag als hoofd van de Vertegenwoordiging. Hij wordt als dusdanig de officiële vertegenwoordiger van de Commissie in België, en staat onder het directe politieke gezag van voorzitter Ursula von der Leyen.

De heer De Rynck, die de Belgische nationaliteit heeft, brengt een brede ervaring in EU-zaken en -beleid, verworven tijdens zijn 25-jarige loopbaan bij de Europese Commissie, onder meer op het gebied van communicatie en publieke diplomatie. Hij was afdelingshoofd in verschillende diensten, het meest recent voor de Brexit Task Forces en in het directoraat-generaal Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarktenunie, waar hij verantwoordelijk was voor het vrije verkeer van kapitaal en handhaving. In 2016 trad hij aan als adviseur van Michel Barnier, de voormalige hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie voor Brexit. Daarvoor werkte hij als hoofd van de eenheid Communicatie bij het directoraat-generaal Interne markt en financiële diensten, en als hoofd van de eenheid Redactionele inhoud en Media-analyse bij het directoraat-generaal Communicatie. Eerder in zijn loopbaan was hij als woordvoerder verantwoordelijk voor het vervoersbeleid en voor de Conventie over de toekomst van Europa en de Intergouvernementele Conferentie (2001-2004). Hij heeft ook een aantal jaren van zijn carrière gewijd aan regionaal en stedelijk beleid. Voordat hij bij de Europese Commissie in dienst trad, was de heer De Rynck onderzoeker en adviseur voor het Instituut voor Bestuurskunde van de Universiteit van Leuven. Hij is gepromoveerd aan het Europees Universitair Instituut in Florence en heeft veel gepubliceerd over diverse EU- en Belgische overheidsbeleidskwesties.

Achtergrond

De Commissie heeft vertegenwoordigingen in alle hoofdsteden van de EU-lidstaten, en regionale bureaus in Barcelona, Bonn, Marseille, Milaan, München en Wroclaw. De vertegenwoordigingen zijn de ogen, oren en spreekbuis van de Commissie op het terrein in de EU-lidstaten. Zij staan in contact met nationale autoriteiten, belanghebbenden en burgers, en informeren de media en het publiek over het EU-beleid. De hoofden van de vertegenwoordigingen worden benoemd door de voorzitter van de Europese Commissie en zijn haar politieke vertegenwoordigers in de lidstaat waar zij zijn gedetacheerd.

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 maart 2021