Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel16 januari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Limburgse vlaai krijgt statuut van Beschermde Geografische Aanduiding

Vandaag besliste de Europese Commissie dat de Belgische/Nederlandse lekkernij Limburgse vlaai voortaan deel zal uitmaken van het register van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA).

Limburger_Vlaai

 

De Limburgse vlaai is een zoete, overvloedig gevulde, goudbruin gebakken taart met een waaier aan mogelijke vullingen en soorten korst. De basis van de taart is een zoet gistdeeg waarvan de textuur vergelijkbaar is met die van brooddeeg. De vulling kan bestaan uit fruit, rijstpudding, vla, griesmeelpudding, kwark, een suiker- en eivulling, en meer.

Limburgse vlaai wordt bereid en gebakken in de Belgische provincie Limburg en de Nederlandse provincie Limburg, die aan elkaar grenzen. De lekkernij staat zowel in Nederland als in België bekend als een hoogwaardige vlaaitaart die dagelijks vers wordt bereid. Het recept vindt zijn oorsprong in lokale tradities, zo wordt ze bij gelegenheid geserveerd op verjaardagen of begrafenissen.

Vandaag de dag maakt de Limburgse vlaai lang niet alleen meer deel uit van het Limburgse culinaire erfgoed: de naam en faam hebben zich tevens verspreid tot ver buiten de grenzen van de regio. Kortom, de taart blijft geliefd bij de lokale bevolking, maar haar populariteit is intussen meegegroeid met de toename van het toerisme in de regio.

Achtergrond

Het kwaliteitsbeleid van de EU is erop gericht de namen van specifieke producten te beschermen om hun unieke kenmerken die samenhangen met hun geografische oorsprong en met traditionele kennis, te promoten.

De naam van een product kan als “geografische aanduiding” (GA) worden erkend als er een specifiek verband is met de plaats waar het product wordt gemaakt. De bescherming als geografische aanduiding zorgt ervoor dat de consument deze producten kan herkennen en op de kwaliteit ervan kan vertrouwen, en dat producenten hun product beter in de markt kunnen zetten.

Geografische aanduidingen worden erkend als intellectuele eigendom en spelen als zodanig een steeds belangrijkere rol in handelsonderhandelingen tussen de EU en andere landen.

Er zijn drie soorten geografische aanduidingen:

De verschillen tussen BOB’s en BGA’s houden vooral verband met de mate waarin de grondstoffen afkomstig moeten zijn uit het gebied of het productieproces in de specifieke streek moet plaatsvinden. GA’s zijn specifiek bedoeld voor gedistilleerde dranken en gearomatiseerde wijnen.

België telt momenteel 14 Beschermde Geografische Aanduidingen waaronder Brussels Grondwitloof, Geraardsbergse Mattetaart, Potjesvlees uit de Westhoek, Waalse honing of Saucisson d’Ardenne.

Nuttige links

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België