Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel30 mei 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Iconisch gebouw “Royale Belge” in Brussel en historisch project “De vierkante kilometer” in Gent, slepen Europese erfgoedprijzen in de wacht

De Europese Commissie en Europa Nostra, de Europese erfgoedfederatie, hebben vandaag de 26 winnaars van de prestigieuze erfgoedprijzen 2024 bekendgemaakt. Twee Belgische projecten vielen in de prijzen.

European Heritage Awards

Europees erfgoed, een collectieve schat die we moeten koesteren 

De Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen zijn bedoeld om de beste praktijken te prijzen om materieel en immaterieel cultureel erfgoed te onderhouden en herwaarderen. Zo dragen ze bij aan de uitstraling van het Europese erfgoed en bevorderen ze een gevoel van verbondenheid en identiteit. De prijzen erkennen ook de cruciale rol van al degenen die zich via tal van initiatieven en projecten inzetten om erfgoed te behouden en te promoten bij het grote publiek. Dit jaar hebben organisaties uit 38 Europese landen in totaal 206 aanvragen ingediend die in aanmerking kwamen voor de wedstrijd. Na een grondige evaluatie van speciale selectiecomités en een jury van Europese experts werden de prijzen toegekend aan 26 projecten, in vijf categorieën: “behoud en adaptief hergebruik”, “onderzoek”, “onderwijs”, “opleiding en vaardigheden”, “burgerparticipatie en bewustmaking”, “erfgoedkampioenen”. Ook dit jaar vielen Belgische projecten in de prijzen.

En de Belgische winnaars zijn...

Royale Belge in Brussel, een parel van de Belgische modernistische architectuur

Het voormalige hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Royale Belge (1967-1970), ontworpen door de architecten Pierre Dufau (Parijs) en René Stapels (Brussel), werd bekroond in de categorie “behoud en adaptief hergebruik”. Het project omvat Souverain 25, een multifunctioneel complex met kantoorruimten, een hotel, restaurants, een wellnesscentrum en andere recreatieve voorzieningen; en Souverain 23, een luxueus appartementencomplex. De gebouwen staan bekend om hun reflecterende beglazing en hun opvallende structuur in beton en cortenstaal. Tussen 2020 en 2023 onderging de site een ingrijpende renovatie, waarbij de nadruk lag op de oorspronkelijke identiteit en het karakter van de gebouwen, duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Royale Belge Building
© Filip Dujardin

“De vierkante kilometer” in Gent bewaart en vertelt het historische erfgoed van de stad

Dit project is bekroond in de categorie “burgerparticipatie en bewustmaking”, en vindt zijn oorsprong in het STAM, het Stadsmuseum van Gent. Het museum stelt een enorme luchtfoto van de stad tentoon, verdeeld over tegels die elks een vierkante kilometer van Gent afbeelden. Zo brengen het STAM, Erfgoedcel Gent en historica Tina De Gendt sinds 2018 de geschiedenis van de stad – verborgen verhalen en “verloren” collecties – vierkante kilometer per vierkante kilometer opnieuw tot leven. De bewoners worden daarbij interactief betrokken, via bijvoorbeeld historische wandelingen. “Wat bewaard moet worden, brengen we onder in archieven. Wat verteld moet worden, tonen we in het museum, in de stad en online.” Tegelijkertijd vormt “De vierkante kilometer” voor elke buurt het startpunt of een inspiratiebron voor heel wat nieuwe lokale projecten.

The Square Kilometre - Ghent
© Martin Corlazzoli

De winnaars van de “Grand Prix” en de publieksprijs, die elk 10.000 euro ontvangen, worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 7 oktober in het Roemeens Atheneum in Boekarest (Roemenië)Voor de publieksprijs kan worden gestemd tot en met 22 september 2024.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft de Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen in 2002 in het leven geroepen. De organisatie ervan heeft ze toevertrouwd aan Europa Nostra, de pan-Europese erfgoedfederatie.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
30 mei 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België