Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel28 april 2022Vertegenwoordiging in België

Europees Commissaris Paolo Gentiloni in het Atomium om de voortgang van het Belgische herstelplan mee in de verf te zetten, 1 jaar nadat het aan de Commissie werd voorgelegd

Paolo Gentiloni, Europees commissaris voor Economie, was vanochtend aanwezig bij de lancering van nextgenbelgium.be, een nieuwe website die de voortgang van het Belgische herstel- en veerkrachtplan presenteert.

Dermine, De Croo, Gentiloni

Samen met premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Herstel en Strategische Investeringen Thomas Dermine stelde commissaris Gentiloni de website nextgenbelgium.be voor, die door de Belgische federale regering werd ontworpen om burgers te informeren en de voortgang van investerings- en hervormingsprojecten in het Belgische nationale herstel- en veerkrachtplan te documenteren. Deze presentatie kwam bijna een jaar nadat België zijn plan indiende bij de Europese Commissie. Met een geschat totaal van 7,6 miljard euro aan investeringen tegen 2026 (waarvan 5,9 miljard euro gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility), bevat het Belgische plan 141 projecten, waaronder 114 investeringen en 27 hervormingen.

De nextgenbelgium.be website is beschikbaar in de drie Belgische landstalen en laat de bezoeker toe om door de projecten te navigeren per thema (duurzaamheid, mobiliteit, digitalisering, economie/innovatie, inclusiviteit) of per verantwoordelijk politiek niveau (federaal, gewesten, lokale overheden). Internetgebruikers kunnen ook de cijfers en uitvoeringsfasen van elk in het plan geselecteerd project raadplegen.

Commissaris Gentiloni alludeerde in de marge van de persconferentie over de presentatie van nextgenbelgium.be ook op de huidige energiecrisis, gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne, en zei: “De niet uitgelokte Russische agressie tegen Oekraïne veroorzaakt schokgolven in Europa en de rest van de wereld in de vorm van hogere energie- en voedselprijzen en verstoringen van cruciale bevoorradingsketens. De sleutel om deze storm te doorstaan is onze beleidsrespons te coördineren, net zoals we tijdens de pandemie hebben gedaan, toen we NextGenerationEU lanceerden. Dedoeltreffende uitvoering van het ambitieuze Belgische herstel- en investeringsplan zal het land helpen om door deze woelige wateren te navigeren en er sterker dan voorheen uit te komen. De Europese Commissie zal schouder aan schouder met België blijven samenwerken om van deze unieke kans een succes te maken.”

Hij suggereerde ook dat #NextGenerationEU een vervolg zou kunnen kennen als de positieve impact van het plan en de goede uitvoering ervan blijken, teneinde andere grote uitdagingen aan te pakken die het best door de Europese Unie samen worden .

Meer weten

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België