Zestien Belgische projecten krijgen kwaliteitslabel “STEP” voor strategische technologieën - Europese Commissie
Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 9 december 2024
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 2 min

Zestien Belgische projecten krijgen kwaliteitslabel “STEP” voor strategische technologieën

De Commissie heeft de eerste lijst gepubliceerd met projecten rond strategische technologieën die het kwaliteitslabel “STEP” (Strategic Technologies for Europe Platform) ontvangen. Van de in totaal 130 projecten, komen er 16 uit België.

The Port of Antwerp and the decarbonization of the energy sector 

STEP staat voor “Strategic Technologies for Europe Platform” en is een kwaliteitslabel dat meer zichtbaarheid geeft aan veelbelovende projecten op het gebied van klimaatvriendelijke, digitale en zeer innovatieve strategische technologieën. 

Via dit kwaliteitslabel wil de Europese Commissie gericht investeringen in deze kritische technologieën in Europa stimuleren. Projecten die een STEP-label hebben gekregen, worden vermeld op een speciaal portaal. De Commissie zal deze projecten actief promoten bij publieke financieringsinstanties, bijvoorbeeld bij autoriteiten die de cohesiebeleidsfondsen en herstel- en veerkrachtplannen in de lidstaten beheren, maar ook bij particuliere investeerders. Daarnaast maakt kunnen projecten die opgenomen zijn in het STEP-portaal beroep doen uit middelen uit 11 bestaande EU-programma’s. 

 

16 STEP-gelabelde projecten in België

Onder de eerste 130 projecten die het STEP-label ontvangen, bevinden zich 16 projecten in België: 14 projecten medegefinancierd via het Europees Innovatiefonds en twee andere ondersteund via het Horizon Europe-programma.

Voorbeelden van baanbrekend projecten die ondersteund worden door het Innovatiefonds: 

  • de ontwikkeling van een koolstofneutraal staalproductieproces door ArcelorMittal in Gent;
  • het ANTHEMIS-project van Heidelberg Materials Benelux, in de provincie Henegouwen, dat tot doel heeft bij te dragen tot de decarbonisatiestrategie van de Benelux en de Europese klimaatdoelstellingen door een koolstofafvanginstallatie te ontwikkelen in de cementfabriek in Antoing (Wallonië), en dit model hoopt uit te dragen naar alle binnenlandse cementfabrieken in West-Europa zodat ook zij klimaatneutraal worden.

De Belgische projecten met het label STEP als onderdeel van het Horizon Europe-programma zijn:

  • het SPACELINK-project, in de provincie Luik, dat tot doel heeft de eerste Europese toeleveringsketen voor uiterst betrouwbare optische zendontvangers op te zetten; 
  • het TENSIS-project (Technology for European Independence in Space Image Sensors), in de provincie Vlaams-Brabant, dat zich richt op de ontwikkeling van grote CMOS-beeldsensoren (Complementary Metal Oxide Semiconductor) in Europa. Dit project heeft ook tot doel een strategisch concurrentievoordeel te creëren voor Europese partners, de belangrijkste fabrikanten en leveranciers van apparatuur, en de afhankelijkheid van kritische technologieën en capaciteiten buiten de EU te verminderen.

 

Context

STEP-labels worden door de Europese Commissie toegekend aan alle projecten die bijdragen aan de doelstellingen van STEP. Een STEP-project moet een innovatief, opkomend en baanbrekend element bieden of bijdragen aan het verminderen of voorkomen van de strategische afhankelijkheden van de Unie, en moet voldoen aan de kwaliteitseisen die zijn uiteengezet in oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van vijf programma’s die worden gefinancierd door de EU-begroting: Innovatiefund, Digital Europe Programme, European Defense Fund, EU4Health Program en Horizon Europa. Deze labels worden toegekend aan zowel gefinancierde projecten als aan voorgestelde projecten die met succes de beoordeling hebben doorstaan, maar geen financiering hebben kunnen verkrijgen in het kader van een specifieke oproep, bijvoorbeeld als het aantal aanvragers aanzienlijk hoger is dan de beschikbare financiering.

Het Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) is door de EU opgericht om de Europese industrie te ondersteunen en investeringen in kritische technologieën in Europa te stimuleren. De verordening tot oprichting van STEP is in maart 2024 in werking getreden. Beheersautoriteiten spelen een essentiële rol bij de uitvoering van de STEP-verordening. Nationale contactpunten worden benoemd door de EU-lidstaten en opereren op nationaal niveau.

 

Meer informatie

Persbericht

STEP-portaal

Lijst met projecten die STEP-label ontvangen hebben

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 december 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België