Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel21 februari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Het Europese herstelplan levert mooie resultaten op dankzij ambitieuze hervormingen en investeringen

De Commissie heeft vandaag de tussentijdse evaluatie van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) gepresenteerd. Dat is het financiële instrument van de EU, dat centraal staat in het herstelplan #NextGenerationEU.

The banner 'NextGenerationEU' on the front of the Berlaymont building

 

Het Europese herstelplan #NextGenerationEU is bedoeld om de lidstaten te helpen herstellen na de coronapandemie en om onze economie en samenleving groener, digitaler en competitiever te maken. Dit plan bleek ook van cruciaal belang bij de snelle en effectieve reactie op de gevolgen van de Russische agressie tegenover Oekraïne.

Het Europese herstelplan wordt in alle lidstaten omgezet in nationale plannen. Zo trekt het herstelplan voor België meer dan 1 miljard euro uit voor energierenovatie van gebouwen en voorziet het in aanzienlijke investeringen in klimaatvriendelijke mobiliteit, opkomende energietechnologie en projecten die de Belgische industrie groener maken. Het plan investeert ook in digitaal openbaar bestuur en justitie, evenals in onderwijs en digitale inclusie. Het bevordert bovendien ook cyberbeveiliging, 5G en glasvezeldekking. Het plan steunt ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling, wat de toonaangevende positie van België op het gebied van innovatie nog versterkt. Tot slot, telt het plan vele maatregelen die als doel hebben om vaardigheden van mensen te versterken, om zo productiviteit en innovatie verder te stimuleren.

De faciliteit voor herstel en veerkracht staat centraal in het herstelplan, een financieel instrument van 800 miljard euro waarvoor de Europese Commissie leningen op de kapitaalmarkten aangaat. De tussentijdse evaluatie van de faciliteit bleek alvast hoopgevend voor de afgelopen drie jaar, maar er vallen ook belangrijke lessen voor de toekomst uit te trekken. Betalingen op basis van vooruitgang en bereikte resultaten zorgen voor voorspelbaarheid en verantwoordingsplicht, zowel voor de lidstaten als voor de Commissie. Uit de snelle inzet van de middelen blijkt dat de faciliteit de lidstaten in tijden van crisis heeft ondersteund en dat de unieke combinatie van investeringen en hervormingen helpt om onze economie beter te wapenen voor de toekomst.

Op sommige vlakken is er echter ruimte voor verbetering. Er is immers voldoende flexibiliteit nodig bij het ontwerp en de uitvoering van herstel- en veerkrachtplannen om te zorgen voor een continue toegevoegde waarde en een soepele uitvoering van het plan. Voldoende administratieve capaciteit in de lidstaten is tot slot van cruciaal belang om de middelen van de faciliteit snel beschikbaar te stellen en om de regionale en lokale overheden, en de sociale partners er nauwer bij te betrekken.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België