Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel11 april 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Koninklijk Theater Toone krijgt het Europees Erfgoedlabel

De Europese Commissie heeft het Europees Erfgoedlabel toegekend aan het emblematische Brusselse marionettentheater Toone. De Commissie erkent daarmee de rol van dit theater in de geschiedenis en cultuur van België en Europa. 

Toone Theatre
©Toone

 

Marionettentheater: een plaats van amusement en vrijheid van meningsuiting

Het Koninklijk Theater Toone beschrijft zichzelf als het enige populaire marionettentheater in Brussel dat tot op heden nog actief is. Oorspronkelijk waren marionettentheaters, waar marionetten of „poechenelles” (polichinella) acteurs vervingen, zowel populaire entertainmentplaatsen als een manier om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Vanwege de vrijheid van toon en de gebruikte satirische expressie vormden deze theaters ook echte plaatsen van vrijheid en meningsuiting. Toone bestendigt de traditie en kunst van marionettentheater en de daarmee samenhangende vrijheid van meningsuiting.

Over de winnaars en de selectieprocedure

Een Europees panel van onafhankelijke experts uit heel Europa heeft 7 winnaars aangeduid uit de 16 geselecteerde sites die naar voor werden geschoven door de deelnemende lidstaten in het kader van de EU-selectie voor 2023. Om het label te krijgen, moeten sites voldoen aan drie criteria: hun belang voor de EU, de manier waarop ze hun Europese dimensie kenbaar maken aan het Europese publiek, en hun operationele capaciteit om deze activiteiten uit te voeren. Sites met een label moeten ook deelnemen aan netwerkactiviteiten en samenwerkingsprojecten.

Naast het Koninklijk Theater Toone wordt het Europees Erfgoedlabel dit jaar toegekend aan: Cisterscapes — Cistercian Landscapes Connecting Europe, een transnationale site die 17 monastische landschappen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Slovenië met elkaar verbindt; Klooster San Jerónimo de Yuste in Spanje; het Ons ’Lieve Heer op Solder Museum in Nederland; Kalevala Epox in Finland; Roemeens Athena in Boekarest; en Sant’Anna di Stazzema in Italië. De winnaars krijgen het label toegekend tijdens de uitreiking van de Europese Erfgoedprijzen in Antwerpen op 17 april 2024.

Het selectieverslag 2023 van de Europese jury en het besluit van de Europese Commissie zullen gepubliceerd worden op de website van de Commissie.

Europees Erfgoedlabel

Context

Het Europees Erfgoedlabel heeft tot doel burgers, en in het bijzonder jongeren, van het gemeenschappelijk en divers erfgoed van de Europese Unie te laten leren kennen en te waarderen.  Het label leidt ook tot meer lokaal cultureel toerisme, duurzame economische voordelen en gemeenschapsopbouw in heel Europa.

De selectieprocedure vindt om de twee jaar plaats. Deelname staat open voor alle lidstaten. Op basis van de aanbevelingen van een Europese jury van onafhankelijke deskundigen kent de Europese Commissie het Europees erfgoedlabel toe aan maximaal één site per deelnemende lidstaat, per jaar. Sites waaraan het Europees erfgoedlabel is toegekend, worden gemonitord om na te gaan of zij nog steeds voldoen aan de criteria waarvoor zij zijn geselecteerd. De monitoring vindt om de vier jaar plaats. Om de zes jaar vindt een externe en onafhankelijke evaluatie plaats.

Twaalf jaar na de lancering van dit EU-initiatief in 2011, brengt deze zevende selectieronde het totale aantal sites met het Europees Erfgoedlabel op 67, waarvan er vier in België zijn gelegen (Het Mundaneum in Bergen, het Bois du Cazier in Charleroi, het MigratieMuseumMigration (MMM) te Molenbeek en de Koloniën van Weldadigheid in Wortel en Merksplas).

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 april 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België