Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel9 februari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 4 min

Strijd tegen de klimaatverandering: Wallonië regio met de grootste bijdrage aan het Europees initiatief “Drie miljard bomen in de EU tegen 2030”

Sinds de start van het initiatief in 2020 staat de teller in Wallonië op meer 4,3 miljoen aanplantingen. België draagt tot op vandaag het meeste bij van alle EU-landen.

A forest in spring

 

Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU vindt op 8 en 9 februari in Luik de topontmoeting Climate Chance Europe 2024 Wallonia plaats, met als thema: “aanpassing aan de klimaatverandering, op de natuur gebaseerde oplossingen en veerkracht”.

Bij deze gelegenheid heeft Wallonië een certificaat overhandigd aan Florika Fink-Hooijer, directeur-generaal Milieu van de Europese Commissie, een certificaat overhandigd voor de aanplanting van 4.307.351 bomen op Waals grondgebied. Deze aanplantingen vinden plaats in het kader van het programma Yes We Plant, dat sinds 9 december 2022 al zorgde voor de aanplanting van 1.653.467 bomen. Wallonië versterkt hiermee zijn belangrijke bijdrage aan het Europese initiatief “Drie miljard bomen in de EU tegen 2030” , een Europees initiatief voor de aanpak van klimaat- en biodiversiteitsproblemen.

Yes We Plant, Yes We Did!

De overhandiging van het certificaat voor de grootschalige Waalse bijdrage komt slechts een paar dagen nadat de dubbele doelstelling werd bereikt om 1 miljoen bomen en 4.000 km hagen aan te planten, eveneens in het kader van “Yes We Plant”. Dat is een programma van de Waalse regering onder leiding van Céline Tellier, minister van Natuur en Milieu. Het initiatief heeft tot doel de biodiversiteit in Wallonië te behouden en iets voor het klimaat te doen door bomen en hagen te planten.

Het aantal bomen en hagen dat in Wallonië werd aangeplant, werd omgerekend volgens een methode van de Europese Commissie en komt overeen met meer dan vier miljoen bomen, die de teller van “Drie miljard bomen in de EU tegen 2030” laten oplopen.

Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij: “Ik dank Wallonië voor zijn bijdrage aan het initiatief om nieuwe bomen te planten in de EU. Het planten van de juiste bomen op de juiste plaats en op het juiste moment is een van de maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op de biodiversiteit, op ons leven en op onze planeet in het algemeen aan te pakken. Er is nog een lange weg te gaan, maar we blijven ons inzetten voor het doel dat we in het kader van de Europese Green Deal hebben gesteld: van Europa tegen 2050 het eerste koolstofneutrale continent maken.”

Céline Tellier, minister van Milieu en Natuur: “De natuur is onze waardevolste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Met ons programma “Yes We Plant”, dat het resultaat is van een collectieve inspanning, profiteren we van de onschatbare en volledig kosteloze diensten van bomen en hagen. Het planten van bomen en hagen speelt een cruciale rol in de afzwakking van extreme weersomstandigheden zoals wateroverlast en droogte, terwijl de veerkracht van ons grondgebied toeneemt. De natuur beschermen en ze sterker maken, is haar de middelen geven om ons te beschermen, vandaag en des te beter in de toekomst. We kunnen trots zijn op onze inzet en op het inspirerende voorbeeld dat Wallonië in dit opzicht geeft op Europees niveau”.

Philippe Henry, vicepresident en minister van Klimaat: Wallonië wil ambitieus en voorbeeldig zijn op vlak van acties tegen de klimaatverstoring, in het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050, en in het nemen van de nodige maatregelen om de veerkracht van het Gewest te verbeteren. Elke nieuwe aanplanting heeft een cruciale impact op het klimaat door koolstofdioxide uit de atmosfeer te absorberen. Het is een krachtig instrument dat ons de kans biedt om onze planeet te behouden voor toekomstige generaties.”

Achtergrond

Het programma “Yes We Plant” werd in 2020 door de Waalse regering opgestart. Het initiatief heeft tot doel burgers, verenigingen, landbouwers, bedrijven, scholen en overheidsinstanties aan te moedigen om de biodiversiteit in Wallonië te behouden en iets te doen voor het klimaat door bomen en hagen te planten.

De aanplant van nieuwe bomen in de EU tegen 2030 maakt deel uit van de EU-bosstrategie voor 2030. Die strategie heeft tot doel de kwantiteit en kwaliteit van de bossen in de EU te verbeteren; de bescherming, de veerkracht en de rol van bossen in de beperking van biodiversiteitsverlies te versterken; de Europese bossen aan te passen aan de nieuwe klimaatomstandigheden, en ons in staat te stellen om onszelf aan te passen. De Europese maatregelen op het gebied van bossen zijn een integrerend onderdeel van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en van de inspanningen voor natuurherstel, zoals vastgelegd in de Europese Green Deal.

Op 19 februari 2024 zal in de EU-campagne #ForOurPlanet, tegen de klimaatverandering en voor het wereldwijde natuurbehoud, de klemtoon worden gelegd op het planten van bomen. Die campagne wordt gevoerd in samenwerking met EU-delegaties over de hele wereld en de vertegenwoordigingen van de Europese Commissie in de EU-landen. De campagne heeft tot doel alle burgers en het maatschappelijk middenveld aan te moedigen om iets te doen voor de planeet: elke actie telt!

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België