Vandaag heeft Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB) en voormalig premier van Italië, het langverwachte rapport over zijn visie op de toekomst van het concurrentievermogen van de EU overhandigd aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een verzoek van voorzitter von der Leyen tijdens haar Staat van de Unie-toespraak in 2023.
Het “Draghi-rapport” richt zich op drie actiedomeinen die nodig zijn om het concurrentievermogen van de EU te stimuleren en duurzame groei weer op gang te brengen. Het eerste en belangrijkste gebied betreft de collectieve inspanning die de EU moet leveren om de innovatiekloof met de Verenigde Staten en China te dichten, met name op het gebied van geavanceerde technologieën. Met andere woorden, de EU moet alles in het werk stellen om het innovatietempo op te voeren en zo haar leiderspositie in de productie en ontwikkeling van nieuwe technologieën te behouden. Het tweede actiedomein betreft de nood aan een gemeenschappelijk plan voor een koolstofarme economie en het concurrentievermogen. Het verslag stelt in het bijzonder dat de EU de hoge energieprijzen dient te verlagen en ervoor moet zorgen dat de economie koolstofneutraal en circulair wordt. Het derde domein ten slotte, betreft de noodzaak om de defensie-industrie te versterken en onze afhankelijkheid op dat vlak te beperken.
Meer in het algemeen benadrukt het rapport het belang van samenwerking en krachtenbundeling binnen de EU. Hoewel de EU-lidstaten al veel maatregelen nemen op het gebied van industriebeleid, is het duidelijk dat de EU de aanbevelingen in het verslag alleen kan uitvoeren als zij collectief optreedt. In die zin identificeert het verslag ook enkele obstakels die moeten worden overwonnen op het gebied van coördinatie bij de uitvoering van gemeenschappelijke doelstellingen.
Tot slot zullen de conclusies van het verslag bijdragen aan de werkzaamheden van de Commissie voor een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen in Europa. Ze zullen met name bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe Clean Industrial Deal voor concurrerende industrieën en jobs van hoge kwaliteit. Deze zal binnen de eerste 100 dagen van het nieuwe mandaat van de Commissie worden gepresenteerd.
Context
De Europese Unie staat bekend om haar sterke systeem van rechten en waarden, dat gelijke kansen garandeert en de weg vrijmaakt voor sociale integratie. Dit solide fundament van instellingen, economische kaders en toewijding aan de rechtsstaat creëert een omgeving waarin bedrijven kunnen gedijen en mensen kunnen floreren. Dankzij infrastructuur van goede kwaliteit en hoogopgeleide arbeidskrachten behoudt Europa een onmiskenbaar concurrentievoordeel. In een wereld die steeds sneller verandert en met nieuwe uitdagingen wordt geconfronteerd, blijft de EU vastberaden om haar mondiale leiderschap en welvaart te behouden. Zij blijft alles in het werk stellen om haar eigen toekomst te beschermen door adequaat te reageren op economische en technologische ontwikkelingen.
Meer info
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 9 september 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België