Een aantal hervormingen en investeringen in dit hoofdstuk zijn bedoeld om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen, met name door de vergunningsprocedures te stroomlijnen en de behandeling van beroepen tegen vergunningen te verkorten. Andere maatregelen stimuleren de energierenovatie van gebouwen, ondersteunen de installatie van warmtepompen en zonnepanelen en zijn gericht op het koolstofvrij maken van de industrie. Twee investeringen in duurzame mobiliteit zijn verhoogd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Daarnaast stelt België voor om verschillende hervormingen en investeringen uit het oorspronkelijke plan te wijzigen.
Het Belgische verzoek vertrekt vanuit de noodzaak om rekening te houden met de hoge inflatie van 2022 en de effecten van verstoringen van de toeleveringsketen in 2021-2022. Het verzoek weerspiegelt ook de neerwaartse bijstelling van de maximale Belgische subsidietoewijzing in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (van 5,9 miljard euro naar 4,5 miljard euro).
België heeft gevraagd om een deel van haar aandeel uit de Brexit-aanpassingsreserve, ten bedrage van 229 miljoen euro, naar het herstel- en veerkrachtplan over te hevelen. Daarnaast heeft België RRF-leningen aangevraagd voor een bedrag van 264,2 miljoen euro. Samen met de toewijzing van subsidies van België in het kader van REPowerEU (282 miljoen euro) brengen deze middelen het totale bedrag van het gewijzigde plan op 5,3 miljard euro.
De Commissie zal nu beoordelen of het gewijzigde plan nog steeds voldoet aan de evaluatiecriteria van de RRF-verordening. Als de beoordeling van de Commissie positief is, zal zij een voorstel voor een gewijzigd uitvoeringsbesluit van de Raad indienen waarin de in het Belgische plan aangebrachte wijzigingen worden weerspiegeld. De lidstaten hebben dan maximaal vier weken de tijd om de beoordeling van de Commissie goed te keuren.
Meer informatie
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 20 juli 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België