Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel18 januari 2021Leestijd: 2 min

Nieuw Europees Bauhaus: Commissie start ontwerpfase

Bauhaus
Het is een project op het gebied van milieu, economie en cultuur, met als doel design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen te combineren, om zo te helpen de Europese Green Deal te realiseren. De kernwaarden van het Nieuw Europees Bauhaus zijn daarom duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit.

Het Nieuw Europees Bauhaus is een project van hoop om na te gaan hoe we na de pandemie beter kunnen samenleven.

Het is een project op het gebied van milieu, economie en cultuur, met als doel design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen te combineren, om zo te helpen de Europese Green Deal te realiseren. De kernwaarden van het Nieuw Europees Bauhaus zijn daarom duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit.

Vandaag gaf de Commissie het startschot voor de ontwerpfase van het initiatief Nieuw Europees Bauhaus.

Het doel van de ontwerpfase is in een participatief proces vorm te geven aan het concept door ideeën te verkennen, de meest dringende behoeften en problemen op te sporen en contacten te leggen tussen belangstellenden. Dit voorjaar zal de Commissie als een van de elementen uit de ontwerpfase de eerste editie lanceren van de prijs van het Nieuw Europees Bauhaus.

Dit najaar zullen oproepen tot het indienen van voorstellen worden gepubliceerd om op ten minste vijf locaties in lidstaten van de EU de ideeën van het Nieuw Europees Bauhaus uit te voeren, door gebruik te maken van EU-middelen op nationaal en regionaal niveau.

“Het Nieuw Europees Bauhaus is een project van hoop om na te gaan hoe we na de pandemie beter kunnen samenleven. Het gaat erom duurzaamheid en stijl te verbinden om de Europese Green Deal tot in de harten en de huizen van burgers te brengen. Alle creatieve geesten - ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers, architecten en burgers - moeten helpen het Nieuw Europees Bauhaus tot een succes te maken.” Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Achtergrond

Het Nieuw Europees Bauhaus is een creatief initiatief waarmee de grenzen tussen wetenschap en technologie, kunst, cultuur en sociale integratie worden geslecht, om zo voor dagelijkse problemen creatieve oplossingen te vinden. 

Op de speciale website die vandaag is gelanceerd, kunnen kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers, ondernemers, architecten, studenten en alle belangstellenden inspirerende voorbeelden delen voor het Nieuw Europees Bauhaus, hun ideeën over hoe het er moet gaan uitzien en hoe het zich moet ontwikkelen, alsook hun zorgen en problemen.

Dit is het startsein voor een innovatief co-creatieproces. Organisaties die een grotere bijdrage willen leveren tot dit proces, kunnen “partners van het Nieuw Europees Bauhaus” worden door te reageren op de oproep van de website.

De komende maanden zal de Commissie prijzen uitreiken aan bestaande voorbeelden van integratie van de kernwaarden van het initiatief die een bron van inspiratie kunnen zijn voor discussies over onze leefomgeving en de transformatie daarvan.

In de volgende fase van het initiatief, de uitvoeringsfase, zullen vijf proefprojecten worden opgezet om samen nieuwe, duurzame en inclusieve oplossingen met stijl te creëren. Het doel van de derde fase, de verspreidingsfase, is de ideeën en concepten van het Nieuw Europees Bauhaus te verspreiden via nieuwe projecten, netwerking en het delen van kennis, in Europa en daarbuiten.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 januari 2021