Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel6 februari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

90% minder broeikasgassen tegen 2040 en beheer van industriële koolstof: aanbevelingen van de Europese Commissie

Om tegen 2050 klimaatneutraliteit in de EU te bereiken, beveelt de Commissie aan de broeikasgasemissies tegen 2040 met 90% te verminderen. Deze aanbeveling is het startschot voor een discussie met alle belanghebbenden.

Clouds

 

De Commissie heeft vandaag een gedetailleerde impactstudie gepubliceerd over hoe de EU tegen 2050 klimaatneutraliteit kan bereiken. Op basis hiervan beveelt zij aan de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Dit is geen nieuwe doelstelling, maar het uitgangspunt voor een discussie met alle belanghebbenden. Na de Europese verkiezingen zal het volgende college van commissarissen een wetsvoorstel indienen dat door het Europees Parlement en de lidstaten moet worden goedgekeurd, zoals vereist op grond van de Europese klimaatwet. De aanbeveling is gebaseerd op wetenschappelijk advies en vloeit ook voort uit de verbintenissen die de EU in het kader van het Akkoord van Parijs is aangegaan.

De mededeling van vandaag bevat ook een aantal politieke voorwaarden die moeten worden vervuld om de 90%-doelstelling te halen, bijvoorbeeld: het concurrentievermogen van de Europese industrie waarborgen, meer aandacht besteden aan een rechtvaardige transitie voor iedereen, een gelijk speelveld met internationale partners garanderen, en een beleidsdialoog voorzien met onder meer de industrie en de landbouwsector.

Om het aanbevolen streefcijfer van 90% te halen, is het noodzakelijk om minder broeikasgassen uit te stoten en koolstof te verwijderen uit de atmosfeer. Deze acties vragen om technologieën voor koolstofverwijdering en –opslag. Deze technologieën zullen gebruikt worden in sectoren waarvoor het bijzonder moeilijk, of duur is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zoals de cementproductie of de energiewinning uit afval. De Commissie heeft daarom vandaag ook een mededeling over het beheer van industriële koolstof aangenomen, waarin in detail wordt uitgelegd hoe deze technologieën kunnen bijdragen aan een uitstootvermindering van 90 % tegen 2040 en het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050.

De toezegging van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te worden zit juridisch verankerd in de Europese klimaatwet, die in werking trad in juli 2021. Deze wet omvat eveneens een tussentijdse doelstelling, namelijk: de netto-uitstoot van broeikasgassen met 55% doen afnemen tegen 2030, vergeleken met het niveau van 1990. Sindsdien heeft de EU het wetgevingspakket Fit for 55 aangenomen. Dat pakket zal het mogelijk maken om de doelstellingen voor 2030 te behalen.

De klimaatwet verplicht de Europese Commissie ook om binnen de zes maanden na de eerste algemene inventarisatie van het Akkoord van Parijs, een klimaatdoelstelling voor 2040 voor te stellen. Van zodra de volgende Commissie de klimaatdoelstelling voor 2040 heeft bepaald, zal deze de basis vormen voor de nieuwe bepaling van nationale bijdragen, in het kader van het Akkoord van Parijs. Vervolgens zal deze Commissie in 2025 verslag uitbrengen aan de UNFCCC, het bevoegde orgaan voor klimaatverandering van de Verenigde Naties.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België