Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel19 juni 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Voorjaarspakket Europees Semester 2024: Commissie biedt België tools voor gezonde overheidsfinanciën

De begrotingen van verschillende Europese landen, waaronder die van België, staan omwille van ongekende uitdagingen onder druk. Vandaag heeft de Europese Commissie haar aanbevelingen voorgesteld om de economieën van de EU-landen te versterken.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, Nicolas Schmit, and Paolo Gentiloni, European Commissioners, on the European Semester Spring package

 

De Commissie komt vandaag met beleidshandvatten in het kader van het voorjaarspakket van het Europees Semester 2024. Hiermee kunnen de lidstaten bouwen aan een robuuste en toekomstbestendige economie die het concurrentievermogen, de veerkracht en de welvaart voor iedereen op lange termijn veiligstelt in een uitdagende geopolitieke context.

Specifieke aanbevelingen voor België

Op basis van de evaluatie van de landverslagen doet de Commissie voor elke lidstaat specifieke aanbevelingen om de lidstaten handvatten te geven, waarmee ze cruciale uitdagingen kunnen aanpakken. Het gaat hier om uitdagingen die gedeeltelijk of niet aan bod komen in hun nationale herstel- en veerkrachtplan. Deze aanbevelingen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

  • een aanbeveling over het begrotingsbeleid, met betrekking tot budgettair-structurele hervormingen;
  • een aanbeveling om de nationale herstel- en veerkrachtplannen en de programma’s van het cohesiebeleid (sneller) in de praktijk te brengen;
  • eventueel verdere aanbevelingen over bestaande en/of nieuwe structurele uitdagingen, met een focus op het concurrentievermogen verbeteren.

Voor België heeft de Commissie de volgende aanbevelingen: 

  1. Tijdig een begrotingsplan voor de middellange termijn indienen om het begrotingstekort en de overheidsschuld te verkleinen; het stelsel voor langdurige zorg aanpassen en verbeteren, rekening houdend met de hogere kosten die een vergrijzende bevolking met zich meebrengt; het stelsel van belasting op arbeid en sociale uitkeringen hervormen; stappen ondernemen om de subsidies voor fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen.
  2. De uitvoering van het herstelplan en de programma’s van het cohesiebeleid versnellen.
  3. Een aantal maatregelen nemen om de arbeidsmarkt te versterken, namelijk: het tekort aan arbeidskrachten en de discrepantie tussen vraag en aanbod wat vaardigheden betreft aanpakken; kwetsbare groepen beter activeren op de arbeidsmarkt; gelijke kansen binnen de onderwijs- en opleidingsstelsels bevorderen, het leerkrachtenberoep versterken en aantrekkelijker te maken.
  4. Het ondernemingsklimaat verbeteren door de regelgeving te vereenvoudigen en de administratieve lasten te verminderen.

België onder begrotingstoezicht 

In het kader van het Europees semester controleert de Commissie of de schuldgraad minder dan 60 % van het bbp – en het begrotingstekort maximaal 3 % bedraagt, in lijn met de Europese begrotingsregels. De Belgische schuldgraad bedroeg eind vorig jaar 105,2 % van het bbp en het begrotingstekort bedroeg 4,4 % van het bbp. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld om een “procedure bij buitensporige tekorten” op te starten. Die procedure houdt in dat België binnen een bepaalde termijn specifieke maatregelen moet nemen om de overheidsschuld terug te dringen. De Commissie zal in juli 2024 aan de Raad voorstellen om de procedure in te leiden. De procedure heeft als doel België te helpen om zijn huidige financiële situatie te verbeteren.

Volgende stappen 

In de eerste plaats zullen de Eurogroep en de Raad het pakket bespreken en bekrachtigen. Vervolgens wil de Commissie een constructieve dialoog voeren met het Europees Parlement over de inhoud van dit pakket en de volgende stappen van het Europees Semester.

Achtergrond

Het voorjaarspakket maakt deel uit van het Europees Semester 2024. Het doel van dit pakket maatregelen is om de veerkracht en de welvaart van de EU op de lange termijn te waarborgen, ondanks de huidige en toekomstige geopolitieke uitdagingen. 

Vandaag wil de EU haar concurrentievermogen, haar strategische autonomie en haar leidersrol in de wereld versterken. Dit vereist een geïntegreerde aanpak, onder meer op vlak van economische stabiliteit, ecologische duurzaamheid en een eerlijke economie. De EU zal de structurele uitdagingen die een rem zijn voor haar concurrentievermogen blijven aanpakken. Op termijn moet dit resulteren in een hogere productiviteitsgroei, forsere investeringen en oplossingen voor arbeids- en vaardighedentekorten. In het kader van het Europees Semester worden deze inspanningen gecoördineerd en de vooruitgang beoordeeld. 

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België