Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel1 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Het Europees kankerbestrijdingsplan: Commissie presenteert eerste landenprofielen

De eerste reeks nationale kankerprofielen wijst op grote ongelijkheden tussen de EU-lidstaten wat betreft kankerpreventie – en zorg . Het Europees plan tegen kanker moet helpen deze ongelijkheden beter te begrijpen, aan te pakken en te verkleinen.

Cancer Treatments - Laboratory research

De Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteert vandaag de eerste landenprofielen voor alle EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland in het kader van het Europees register voor ongelijkheden bij kanker.

Belangrijkste bevindingen

  • In 2018 gaven EU-lidstaten het aanzienlijke bedrag van bijna 170 miljard euro uit voor zorg bij kanker. Longkanker blijft de meest dodelijke kanker.
  • 26 % van de sterfte in de EU is het gevolg van kanker en daarmee is de ziekte de tweede doodsoorzaak in de EU, na hart- en vaatziekten.
  • Er bestaan grote verschillen voor wat betreft de cijfers over kankersterfte tussen en binnen de EU-landen. Met name is de kankersterfte in sommige landen bijna twee keer zo hoog als in andere.
  • Ook tussen mannen en vrouwen, of sociaaleconomisch zijn er duidelijke verschillen op het gebied van kankersterfte.

De nationale profielen helpen om ongelijkheden op het gebied van kankerpreventie en -zorg in kaart te brengen. Ze lichten de belangrijkste verwezenlijkingen, problemen en ongelijkheden binnen elk land toe en vormen de basis voor een vergelijkend onderzoek tussen de situatie in specifieke landen en de EU in haar geheel. Ze kunnen beleidsondersteunend werken en investeringen en interventies in het kader van het Europees kankerbestrijdingsplan op regionaal, nationaal en EU-niveau helpen sturen.

De situatie in België:

  • In 2009 stelde de Belgische overheid een Nationaal Kankerplan vast, dat heeft geleid tot verbeteringen in de monitoring en de zorg van kanker.
  • België heeft als een van de weinige landen in de EU officieel het recht om vergeten te worden ingevoerd.
  • België heeft de op twee na hoogste kosten voor kankerbestrijding in de EU (522 € per hoofd van de bevolking).

Enkele voorbeelden van regionale verschillen in België:

  • In elk van de drie gewesten vinden bevolkingsonderzoeken plaats voor borst -en darmkanker, maar alleen Vlaanderen heeft ook een screening-programma voor baarmoederhalskanker.
  • België meldt dat het beschikt over 9,9 centra voor radiotherapie per miljoen inwoners, iets meer dan het EU-gemiddelde van 8,9. Er wordt blijkbaar echter nog onvoldoende gebruikgemaakt van radiotherapie: meer dan een op de vier Belgische kankerpatiënten kreeg niet de vereiste behandeling met radiotherapie, waarbij tussen de verschillende soorten kanker grote verschillen te zien zijn.

Lees meer: Landenprofielen voor kanker 2023: België

EU-kankerbestrijdingsplan: waar staan we nu?

Het Europees kankerbestrijdingsplan is een belangrijke pijler van de Europese gezondheidsunie. Het kankerbestrijdingsplan is in 2021 gelanceerd en bevat een nieuwe EU-aanpak van kankerpreventie, -behandeling en -zorg door middel van een geïntegreerde aanpak van gezondheid op alle beleidsgebieden, waarbij meerdere belanghebbenden worden betrokken. In het plan worden tien vlaggenschipinitiatieven en meerdere maatregelen voorgesteld om het hele ziektetraject aan te pakken.

De Commissie heeft in recordtijd al veel maatregelen van het Europees kankerbestrijdingsplan uitgevoerd. De Commissie heeft onlangs op 23 januari het startschot voor het Europees initiatief voor beeldvorming bij kanker gegeven om zorgaanbieders, onderzoeksinstellingen en innovatoren te ondersteunen bij het optimaal gebruiken van innovatieve gegevensgestuurde oplossingen voor de behandeling van en de zorg bij kanker.

De nieuwe aanbeveling van de Raad over kankerscreening die in december 2022 is goedgekeurd, is ook een belangrijk onderdeel van een nieuwe, door de EU gefinancierde kankerscreeningregeling. Deze regeling is erop gericht om screening op borst-, baarmoederhals- en colorectale kanker aan te bieden aan 90 % van de Europeanen die ervoor in aanmerking komen. De regeling is uitgebreid naar long- en prostaatkanker en onder bepaalde omstandigheden naar maagkanker.

Het komende jaar wordt werk gemaakt van meer dan dertig maatregelen. Een van de belangrijkste initiatieven zal een voorstel van de Commissie zijn voor een aanbeveling van de Raad over kanker die door vaccinatie kan worden voorkomen. Een ander belangrijk initiatief bestaat uit een bijwerking van de aanbeveling van de Raad uit 2009 betreffende rookvrije ruimten om burgers beter tegen tabak te beschermen en bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstelling van een generatie van niet-rokers tegen 2024.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België