Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel6 mei 2020Leestijd: 1 min

Economische voorjaarsprognoses 2020: een diepe en ongelijke recessie, een onzeker herstel

Press conference of Paolo Gentiloni, European Commissioner for Economy, on the Spring economic forecast
De economische groei in België zal in 2020 zwaar worden getroffen door de uitbraak van COVID-19, maar zou in 2021 een opleving moeten kennen.

De coronaviruspandemie vormt een grote schok voor de economieën in de wereld en de EU, en heeft zeer zware sociaaleconomische gevolgen. Ondanks de snelle en omvattende beleidsrespons, zowel van de EU als op nationaal niveau, zal de Europese economie dit jaar een recessie van historische omvang doormaken.

Volgens de economische voorjaarsprognoses 2020 zal de economie van de eurozone in 2020 een recordkrimp van 7¾ % kennen en in 2021 een groei van 6¼ %. De EU-economie zal in 2020 naar verwachting met 7½ % krimpen en zal in 2021 met ongeveer 6 % groeien. De groeiprognoses voor de EU en de eurozone zijn in vergelijking met de economische najaarsprognoses 2019 neerwaarts herzien met ongeveer negen procentpunt.

Economische voorjaarsprognoses 2020 voor België : Lees het verslag

De economische groei in België zal naar verwachting in 2020 zwaar worden getroffen door de uitbraak van COVID-19, maar zou in 2021 een heropleving moeten kennen. De binnenlandse vraag zal naar verwachting sterk dalen als gevolg van beperkingen van de consumptie in verband met lockdownmaatregelen, verstoringen in de toeleveringsketen en een historische daling van het vertrouwen. Verwacht wordt dat de internationale handel zowel in 2020 als in 2021 de groei zal afremmen. Verwacht wordt dat de inflatie in 2020 sterk zal afnemen en daarna licht zal stijgen. Het overheidstekort zal naar verwachting aanzienlijk verslechteren, wat zal leiden tot een stijging van de overheidsschuld.

forecast_country_cards_tranlastions-nl.jpg
© EU

 

De schok die de EU-economie ondervindt, is symmetrisch omdat de pandemie alle lidstaten heeft getroffen, maar zowel de daling van de output in 2020 (van -4¼ % in Polen tot -9¾ % in Griekenland) als de kracht van het herstel in 2021 zouden aanzienlijk uiteenlopen. Het economisch herstel van elke lidstaat zal niet alleen afhangen van de ontwikkeling van de pandemie in dat land, maar ook van de structuur van zijn economie en het vermogen om te reageren op stabiliseringsmaatregelen. Gelet op de onderlinge afhankelijkheid van de EU-economieën zal de dynamiek van het herstel in elke lidstaat ook een invloed hebben op het herstel van andere lidstaten.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 mei 2020