Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel12 mei 2021Leestijd: 1 min

Economische voorjaarsprognoses 2021: De mouwen worden opgestroopt

Bank card transactions
De Commissie voorspelt een groei van 4,2% in de EU en 4,4% in de eurozone voor 2021. De strijd is nog niet gestreden, maar de economische vooruitzichten van Europa zien er al veel rooskleuriger uit. Naarmate de vaccinatiegraad stijgt, de beperkingen versoepeld worden en de mensen stilaan terugkeren naar een normaal leven, krijgen we voor dit en volgend jaar betere prognoses voor de economieën van de EU en de eurozone.

Volgens de voorjaarsprognoses 2021 zal de economie van de EU in 2021 groeien met 4,2 % en in 2022 met 4,4 %. De economie van de eurozone zou dit jaar met 4,3 % groeien en volgend jaar met 4,4 %. Daarmee zijn de groeivooruitzichten aanzienlijk beter dan in de economische winterprognoses 2021 die de Commissie in februari had voorgesteld. De groeicijfers zullen nog steeds verschillen tussen de EU-lidstaten, maar tegen het einde van 2022 zou de economie in alle lidstaten weer het niveau van voor de crisis moeten bereiken.

Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de inperkingsmaatregelen versoepelen, kan de economische groei weer aantrekken

Voor de economieën van Europa is de coronapandemie een schok van historische omvang. In 2020 is de economie van de EU met 6,1% gekrompen en die van de eurozone met 6,6 %. Hoewel ondernemingen en consumenten zich over het algemeen hebben aangepast om beter met de inperkingsmaatregelen om te gaan, hebben sommige sectoren, zoals toerisme en persoonlijke diensten, het nog steeds moeilijk.

Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de beperkingen versoepeld worden, zullen de economieën van de EU en de eurozone naar verwachting een sterk herstel kennen. Deze groei zal worden aangejaagd door particuliere consumptie, investeringen en een sterkere wereldeconomie die de vraag naar EU-uitvoer doet stijgen.

Het percentage van overheidsinvesteringen ten opzichte van het bbp zal in 2022 zijn hoogste niveau in meer dan tien jaar bereiken. Dit zal worden gestimuleerd door de faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF), het instrument dat de hoeksteen vormt van NextGenerationEU. Het effect van NextGenerationEU zal dit jaar en volgend jaar voelbaar worden. 

De risico's voor de vooruitzichten blijven hoog, maar zijn nu grotendeels in evenwicht

De risico's rond de vooruitzichten zijn groot en zullen zo blijven zolang de schaduw van de COVID-19-pandemie over de economie hangt. De ontwikkelingen in de epidemiologische situatie en de efficiëntie en doeltreffendheid van vaccinatieprogramma's kunnen beter of slechter uitvallen dan in het centrale scenario van deze prognose wordt aangenomen.

Meer informatie:

Persbericht
Voorjaarsprognose voor België (in het Engels)

prognose_0.jpg
© EU

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 mei 2021