De vluchten worden volledig door de EU gefinancierd en maken deel uit van een gezamenlijke inspanning van de Europese Unie, België, Frankrijk en humanitaire hulporganisaties, in samenwerking met de autoriteiten van Congo.
In het kader van de humanitaire luchtbrug van de EU worden drie vluchten uitgevoerd naar de Democratische Republiek Congo om humanitaire hulpverleners en essentiële hulpmiddelen te vervoeren voor de bestrijding van de coronapandemie.
Vandaag vertrekt een eerste vlucht met aan boord Janez Lenarčič, Europees commissaris voor Crisisbeheer, samen met Philippe Goffin, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, en Jean-Yves Le Drian, Frans minister van Europese en Buitenlandse Zaken. Zij zullen in Kinshasa een ontmoeting hebben met de Congolese president Félix Tshisekedi. Ook zullen zij een bezoek brengen aan humanitaire en maatschappelijke organisaties, zowel in de hoofdstad als in Goma.
Commissaris Lenarčič: “Met deze drie nieuwe vluchten in het kader van de humanitaire luchtbrug van de EU brengen we 40 ton humanitaire hulpgoederen naar Congo. Als we het coronavirus op de lange termijn willen bestrijden, moeten we samenwerken, met name met Afrikaanse landen die belangrijke partners zijn. Het is in ons gemeenschappelijk belang om solidair op te treden.”
Lenarčič zei ook dat de EU in 2020 40,83 miljoen euro uittrekt voor humanitaire hulp aan de meest kwetsbare groepen in Congo.
De vracht aan boord van de drie vluchten naar Congo omvat:
- waterzuiveringstoestellen, voedselhulp en algemene medische benodigdheden;
- andere benodigdheden zoals laboratoriumuitrusting, maskers, handschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de bestrijding van het coronavirus, in aanvulling op de inspanningen van het Congolese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en overeenkomstig het Congolese coronaresponsplan.
De vluchten worden volledig door de EU gefinancierd en maken deel uit van een gezamenlijke inspanning van de Europese Unie, België, Frankrijk en humanitaire hulporganisaties, in samenwerking met de autoriteiten van Congo.
Sinds begin mei heeft de EU vier andere humanitaire luchtbruggen georganiseerd: drie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek en één voor São Tomé en Príncipe. Andere vluchten naar Afrika worden voorbereid, evenals vluchten naar andere regio’s waar de humanitaire nood hoog is.
Achtergrondinformatie
Steun van Team-Europa
De humanitaire luchtbrug maakt deel uit van het Team Europa-pakket, de wereldwijde EU-respons op het coronavirus. Voor de strijd tegen de pandemie op het Afrikaanse continent trekt Team-Europa in totaal 3,25 miljard euro uit, waarmee de EU haar rol als leidende partner voor Afrikaanse landen bevestigt. Met deze financiering worden landen geholpen hun zorgstelsel te versterken, hun economieën in deze moeilijke tijden te ondersteunen, zorgpersoneel op te leiden en de socialezekerheidsstelsels te versterken.
Humanitaire hulp en ontwikkelingshulp van de EU in Congo
Congo is een van de landen waar de humanitaire nood het hoogst is. Terwijl het coronavirus wordt bestreden, worstelt het land nog altijd met ebola (op 1 juni 2020 werd een elfde uitbraak geconstateerd, nadat de tiende nog maar net was afgezwakt), een uitbraak van mazelen en cholera. In het kader van de humanitaire financiering voor Congo in 2020 kondigde de EU onlangs aan 4,5 miljoen euro uit te trekken in verband met de pandemie, voor infectiepreventie en -bestrijding, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Daarnaast is 2,78 miljoen euro verstrekt aan de WHO voor vroegtijdige opsporing en reactie, en voor de inzet van deskundigen ter plaatse.
Ook via haar ontwikkelingshulp ondersteunt de EU onder meer de gezondheidszorg in Congo, door middel van een meerjarenprogramma (2014-2020) met een totale begroting van 222 miljoen euro. Hiermee wordt gestreefd naar een verbetering van de toegankelijkheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg, door steun aan gezondheidscentra en ziekenhuizen, lokale autoriteiten voor gezondheidstoezicht en het systeem voor de distributie van geneesmiddelen.
Meer informatie
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 7 juni 2020