Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel2 oktober 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Reactie, Doen en Sensibiliseren op voedselverspilling... Gelukte operatie

Een origineel, participatief, concrete en zeer aangenaam evenement. Gewaardeerd door meer dan 100 deelnemers uit het grote publiek, studenten uit de faculteiten bio-ingenieurs en het maatschappelijk middenveld.

Food waste event Brussels

 

Op vrijdag 29 september organiseerde de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Belgïe in het kader van de Internationale dag voor de bewustmaking van voedselverspilling in samenwerking met het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties een event omtrent voedselverspilling. Een origineel, participatief, concrete en zeer aangenaam evenement. Gewaardeerd door meer dan 100 deelnemers uit het grote publiek, studenten uit de faculteiten bio-ingenieurs en het maatschappelijk middenveld.

Iedereen had de kans om deel te nemen aan een uitwisseling, waarbij panelleden een instructief dialoog voerden over de uitdagingen van het terugdringen van voedselverlies en -verspilling, met name in de context van de stad Brussel. Voorlichting en bewustmaking door zowel individueel als collectief op te treden was één van de succesvolle doelstellingen van dit evenement.

Centraal in de besprekingen stonden de aanzienlijke gedragsveranderingen die werden waargenomen na COVID en het complexe wetgevingskader dat het probleem van voedselverspilling soms verergert. Alle sectoren, van particuliere ondernemingen tot non-profitorganisaties, werden geconfronteerd met recente economische uitdagingen die aanpassingsvermogen en innovatie vereisten. Een voorstel van de Commissie om de voedselverspilling per hoofd van de bevolking in de distributie en consumptie tegen 2030 te halveren, was een belangrijke topic van Stefan De Keersmaeker, woordvoerder “Gezondheid”. De deelnemers hadden recht op een rondleiding door de BIGH aquaponische boerderij.

Zij gingen na hoe deze verrassende en zeer innovatieve technische installatie groenten, fruit, aromatische kruiden en zalmforellen produceert aan de top van een gerenoveerd slachthuis. Een stedelijk landbouwbedrijf op een oppervlakte van 4.000 vierkante meter dak, dat deels een realiteit is geworden dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Deze groenten en forellen werden daarna klaargemaakt voor degustatie door de heel sympathieke en geengageerde chef Isabelle Arpin dat gentoond heeft om met « 0 waste » te koken. Ze heeft preien op verschillende manieren gekookt, chips gemaakt uit tomatenvellen, ... De degustatie van de producten van de boerderij BIGH was heel conviviaal  en werd gevolgd door een moment om te kunnen intereacteren en aan networking te doen.

Het publiek heeft daarna met volle teugen kunnen genieten van de film dat co gefinanceerd werd door het programma MEDIA La BRIGADE en geproduceerd door Louis-Julien Petit met als hoofdacteurs François Cluzet en Audrey Lamy.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België