Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel19 oktober 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Uitreiking van de ‘2023 Excellence Road Safety Awards’: een Belgisch project beloond

De Europese Commissie heeft recent de ‘2023 Excellence in Road Safety Awards’ uitgereikt. Onder de winnaars zat ook een Belgisch project, Team Trottoir onder leiding van VZW Symfoon.

Car traffic in Belgium

 

Uit cijfers van de Commissie bleek dat het EU-gemiddelde in 2022 op 46 verkeersdoden per miljoen inwoners lag. Voor 2023 voorspellen de voorlopige cijfers dat het aantal verkeersdoden in de EU licht is gedaald voor de eerste zes maanden, ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Sommige lidstaten, waaronder België, Frankrijk, Slowakije en Finland, hebben een aanzienlijke daling geregistreerd. Andere landen, zoals Letland, Litouwen, Portugal en Zweden, hebben tot nu toe een aanzienlijke stijging van het aantal verkeersdoden gekend.

Deze cijfers werden bekendgemaakt op 19 oktober, de dag waarop de Commissie de jaarlijkse 'Road Safety Excellence Awards' uitreikt. Via deze prijs zet de Commissie organisaties die hun best doen om bij te dragen aan de veiligere Europese wegen in de bloemetjes. Maar liefst 80 ‘road safety’ initiatieven werden genomineerd en kwamen in aanmerking om de prijs in de wacht te slepen. De 15 meest beloftevolle initiatieven situeerden zich binnen 5 categorieën, namelijk: rijgeschiktheid; verminderde mobiliteit; datagebruik; E-commerce en stedelijke veiligheid op de weg.

De Belgische VZW Symfoon en haar project Team Trottoir won de prijs in de categorie beperkte mobiliteit. Team Trottoir is een Belgische campagne die zowel mensen aanspoort om obstakels in de kijker te zetten. VZW Symfoon wil weggebruikers en lokale overheden in de eigen omgeving bewust maken van het belang van een vrij voetpad, om de veiligheid van blinden en slechtzienden te verhogen.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België