Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel4 mei 2020Leestijd: 1 min

Wereldwijde coronarespons: €7,4 miljard opgehaald voor universele toegang tot vaccins

Coronavirus - Ireland
Dit omvat ook €1,4 miljard van de Europese Commissie zelf. Daarmee is het initiële streefcijfer van €7,5 miljard bijna gehaald en maken we een goede start met de wereldwijde donormarathon, die vandaag begint.

Vandaag heeft de Europese Commissie €7,4 miljard (8 miljard dollar) opgehaald aan toezeggingen van donors uit de hele wereld, tijdens de donorconferentie over de wereldwijde coronarespons. Dit omvat ook €1,4 miljard van de Europese Commissie zelf. Daarmee is het initiële streefcijfer van €7,5 miljard bijna gehaald en maken we een goede start met de wereldwijde donormarathon, die vandaag begint. Het doel is om veel geld op te halen om te zorgen voor gezamenlijke ontwikkeling en universele toepassing van diagnosemiddelen, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “De wereld heeft vandaag blijk gegeven van buitengewone eenheid voor het algemeen belang. Regeringen en mondiale gezondheidsorganisaties bundelen hun krachten tegen het coronavirus. Met deze inzet zijn we goed op weg naar de ontwikkeling, productie en uitrol van een vaccin voor iedereen. Maar dat is nog maar het begin. We moeten onze inspanningen volhouden en klaar staan om meer te doen. De donormarathon gaat verder. Na de regeringen is het nu de beurt aan het maatschappelijk middenveld en mensen overal ter wereld om zich aan te sluiten bij deze alliantie van hoop en vastberadenheid.”

De donorconferentie werd georganiseerd door de Europese Unie, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië (toekomstig voorzitter van de G20), Japan, het Koninkrijk Saudi-Arabië (huidig voorzitter van de G20), Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het initiatief volgt op de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en een groep gezondheidsactoren tot mondiale samenwerking om sneller essentiële gezondheidstechnologieën in de strijd tegen het coronavirus te ontwikkelen en te produceren en te zorgen voor rechtvaardige wereldwijde toegang. De wereldwijde coronarespons omvat drie partnerschappen, voor testen, behandelingen en preventie, alsmede versterking van de gezondheidszorgstelsels.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 mei 2020