Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel29 april 2020Leestijd: 3 min

Wereldwijde coronarespons: EU geeft startschot voor fondsenwerving

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, at the Coronavirus Global Response pledging event
Landen en organisaties over de hele wereld worden verzocht verbintenissen aan te gaan om het streefcijfer van 7,5 miljard euro aan initiële financiering te halen.

 

De Europese Unie bundelt de krachten met mondiale partners om een fondsenwerving op gang te brengen — de wereldwijde coronarespons — die op 4 mei 2020 van start gaat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de mondiale gezondheidsorganisaties hebben een gezamenlijke oproep tot actie gedaan om te zorgen voor een snelle en billijke toegang tot veilige, hoogwaardige, doeltreffende en betaalbare tests, behandelingsmethoden en vaccins in de strijd tegen het coronavirus.

Om de fondsen ter ondersteuning van dit initiatief bijeen te brengen, organiseren de Europese Unie en haar partners een wereldwijde donormarathon. Landen en organisaties over de hele wereld worden verzocht verbintenissen aan te gaan om het streefcijfer van 7,5 miljard euro aan initiële financiering te halen.

Commissievoorzitter Von der Leyen: “We moeten de wereld, haar leiders en de mensen verenigen in de strijd tegen het coronavirus. In amper 10 dagen tijd zullen we een wereldwijde fondsenwerving op gang brengen. Een echte marathon. Om het coronavirus te verslaan zijn een wereldwijde respons en aanhoudende acties op vele fronten vereist. We moeten een vaccin ontwikkelen, het produceren en vervolgens toedienen in alle hoeken van de wereld. En we moeten het vaccin tegen betaalbare prijzen beschikbaar stellen.”

Onderzoekers en innovatoren in de hele wereld werken keihard om levensreddende oplossingen te vinden en onze gezondheid te beschermen. Vanaf 4 mei zal de Commissie zorgen voor de registratie van toezeggingen van landen en zakelijke stichtingen. Die dag zal de Commissie ook de volgende stappen in een wereldwijde campagne bekendmaken, die de aanzet moet geven tot een permante aanvulling van de beschikbare middelen.

De Commissie zal ook regeringen, bedrijfsleiders, prominente personen, filantropen, artiesten en burgers uitnodigen om meer bekendheid te geven aan deze mondiale fondsenwerving. De ingezamelde middelen worden verdeeld over de volgende drie onderdelen: tests, behandelingen en vaccins.

Het aftellen tot de start van de donormarathon begint vandaag, de eerste dag van de door de Verenigde Naties georganiseerde Wereldvaccinatieweek 2020. Het thema van dit jaar is #VaccinesWork for All en de campagne is gericht op de wijze waarop vaccins, alsook de mensen die ze ontwikkelen, toedienen en krijgen, bijdragen aan de bescherming van de gezondheid van iedereen, overal.

Lees meer over deze inspanningen en hoe u kunt participeren op de website over de wereldwijde coronarespons: europa.eu/global-response

Achtergrond

Op 26 maart, in een buitengewone vergadering over de uitbraak van het coronavirus, is de G20 overeengekomen een wereldwijd initiatief inzake paraatheid voor en reactievermogen op pandemieën op te zetten om “op te treden als een universeel, efficiënt, duurzaam financierings- en coördinatieplatform om de ontwikkeling en verstrekking van vaccins, tests en behandelingen te versnellen.”

Op 24 april hebben de WHO en een initiële groep van mondiale actoren op het gebied van volksgezondheid een baanbrekende wereldwijde samenwerking opgezet voor de versnelde ontwikkeling, productie en billijke wereldwijde toegang tot nieuwe essentiële gezondheidstechnologieën ter bestrijding van COVID-19. De groep omvat de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF), de coalitie voor innovatie en paraatheid voor epidemieën (CEPI), de vaccin-alliantie GAVI, het Wereldfonds, UNITAID, de Wellcome Trust en de Werelbank. Samen hebben zij zich verbonden tot het gemeenschappelijke doel van een billijke wereldwijde toegang voor iedereen tot innovatieve instrumenten ter bestrijding van het COVID-19-virus. Lees de tekst van de gezamenlijke oproep tot actie hier.

In reactie op de gezamenlijke oproep tot actie van de gezondheidsactoren bundelt de EU de krachten met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Saudi-Arabië samen om een donorconferentie te organiseren. Dit initiatief vloeit voort uit de aankondiging van Commissievoorzitter Von der Leyen op 15 april dat de Commissie als gastheer zou optreden voor een online donorconferentie om de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19 te financieren.

Daarnaast stelt de Commissie honderden miljoenen euro's ter beschikking voor onderzoeks- en innovatiemaatregelen voor de ontwikkeling van vaccins, nieuwe behandelingen, diagnostische tests en medische systemen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 

Peter Vercamer, kassier uit België, beschrijft de impact van het Coronavirus op zijn dagelijkse werk.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 april 2020