Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel8 december 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

REPowerEU: Meer dan 600 miljoen euro voor energie-infrastructuur, onder andere voor 2 Belgische projecten

EU-lidstaten hebben de Europese Commissie groen licht gegeven om 602 miljoen euro te investeren in 8 grensoverschrijdende energie-infrastructuurprojecten via de Connecting Europe Facility (CEF). Ook in 2 Belgische Carbon Capture & Storage-projecten.

RepowerEU

Deze investering vloeit voort uit een oproep tot het indienen van projecten die op 18 mei, tegelijk met het REPowerEU-plan, werd gelanceerd. De gekozen projecten zijn gericht op de ontwikkeling van slimme elektriciteits- en CO2-transportnetwerken, de bouw van nieuwe ondergrondse gasopslagfaciliteiten en de aanleg van een offshore LNG-terminal. Zij zijn verdeeld over negen lidstaten (België, Kroatië, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, Roemenië en Slovenië) en Tunesië. Het besluit tot investering zal officieel afgekondigd worden in de komende weken.

De toegenomen grensoverschrijdende koppeling van energie-infrastructuur is van cruciaal belang voor de Europese Green Deal, aangezien deze de integratie van een groter aandeel hernieuwbare energie in het net vergemakkelijkt. Die koppeling was eveneens een prioritair gegeven van het REPowerEU-plan dat eerder dit jaar werd voorgesteld, met name om de voorzieningszekerheid van de EU te vergroten.

Gezien het belang van investeringen in het terugschroeven van koolstofuitstoot voor het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050 zijn in België ook twee voorstellen voor industriële CO2-afvang en -opslag geselecteerd voor financiering:

  • Antwerp@C CO2 Export Hub zal naar verwachting 144.6 miljoen EUR ontvangen voor de ontwikkeling van de nodige infrastructuur in de haven van Antwerpen om industriële gebruikers in de regio in staat te stellen hun CO2-emissies te transporteren, vloeibaar te maken en uit te voeren naar permanente opslaglocaties.
  • De Gent Carbon Hub zal 9.6 miljoen euro ontvangen voor studies naar de ontwikkeling van een CO2-vloeibaarheidsterminal in Gent en CO2-pijpleidingen die deze verbinden met industriële uitstoters in de regio.

Achtergrond

Om de twee jaar stelt de Commissie een lijst van EU-projecten van gemeenschappelijk belang (PGB’s) vast. Deze projecten komen in aanmerking voor een CEF-energiesubsidie voor studies of werkzaamheden. Om als PGB’s te worden geselecteerd, moeten infrastructuurprojecten aanzienlijke voordelen opleveren voor ten minste twee EU-landen en moeten zij het concurrentievermogen vergroten, de energiezekerheid van de EU versterken en bijdragen tot duurzaamheid.

In de periode 2021-27 is 5.35 miljard EUR beschikbaar voor CEF-Energie. De aankondiging van 9 december 2022 volgt op de oproep tot het indienen van projecten die eerder dit jaar is gelanceerd, de beoordeling van de Commissie en de positieve stemming van de lidstaten over het voorstel van de Commissie in het CEF-coördinatiecomité op 7 december 2022. De formele goedkeuring van het besluit volgt in de komende weken.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België