Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel24 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Slava Ukraini - Een jaar van Oekraïens verzet, een jaar van onwrikbare Europese solidariteit

Een jaar geleden, op 24 februari 2022, lanceerden Russische troepen een grootschalige invasie van Oekraïne. Vanaf dag één heeft de Europese Unie Oekraïne gesteund, en dat zal ze blijven doen.

Berlaymont and EEAS buildings illuminated in blue and yellow to commemorate the first year of the Russian invasion of Ukraine

Op 24 februari 2023 herdacht Europa de trieste verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne. In Brussel werden verschillende evenementen georganiseerd. Commissaris Reynders was aanwezig in het Europees Parlement voor de inhuldiging van de tentoonstelling “Bucha. De wreedheden van de Russische agressie". Eveneens in Brussel opende vicevoorzitter van de Commissie Dubravka Suica een tentoonstelling van kindertekeningen "Mriyu - I dream". De emotie en contemplatie waren voelbaar. De vastberadenheid en de hoop ook: dat deze oorlog eindigt, dat het Rusland van Poetin verliest, dat Oekraïne wordt heropgebouwd.

Een jaar. Een jaar dat het Oekraïense volk lijdt. Een jaar van verdriet, vechten, terreur, vernietiging, geweld, vluchten – maar ook moed en solidariteit.

Vanaf de eerste dag heeft de Europese Unie haar solidariteit met Oekraïne betuigd. Sinds het begin van de oorlog heeft het Oekraïne 67 miljard euro aan economische, humanitaire en militaire hulp verstrekt. De EU voerde ook een reeks gerichte sancties in tegen Rusland (het 10e sanctiepakket werd aangenomen op 25 februari 2023) om het vermogen van het Kremlin om oorlog te financieren te ondermijnen en economische en politieke kosten op te leggen aan de Russische politieke elite die verantwoordelijk is voor de invasie; om de economische basis te verzwakken.

Een oorlogsjaar dat ook zijn weerslag heeft in een Europa dat net herstelde van de economische gevolgen van de Covid-crisis. Desondanks nemen de solidariteit van de Europeanen met Oekraïne en de steun voor de maatregelen die zijn genomen om het land en zijn inwoners te helpen niet af. Een overweldigende meerderheid (91%) van de EU-burgers is het eens met de verlening van humanitaire hulp en 88 % wil dat de EU oorlogsvluchtelingen opvangt.

De solidariteit van de EU met Oekraïne en zijn bevolking zal niet wankelen. Tijdens de oorlog en daarna zal er hulp in Kiev blijven komen. De EU zal druk blijven uitoefenen op de Russische regering door middel van diplomatieke acties in combinatie met strenge sancties.

Omdat de toekomst van het Oekraïense volk op het spel staat, maar ook de toekomst van het hele Europese continent. Want “Oekraïne is nu het centrum van ons continent. De plek waar we onze waarden afdwingen, waar we onze vrijheid verdedigen, waar Europa zijn toekomst schrijft. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België