Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel14 maart 2022

Solidariteit in actie : Vice-voorzitter Schinas neemt deel aan de opening van het nieuwe registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen

De EU werkt op alle fronten om Oekraïne te helpen. Om vluchtelingen te steunen, werkt de EU hand in hand met de lidstaten, waaronder België, waar het nieuwe registratiecentrum op 14 maart de deuren opende.

Visit of Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, to the new registration centre for Ukrainian refugees

Dankzij de activering van het mechanisme voor tijdelijke bescherming krijgen mensen die Oekraïne ontvluchten een veilige status en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt in de EU.

Om voor deze bescherming in aanmerking te komen, moeten Oekraïense vluchtelingen zich echter eerst laten registreren. In België kunnen vluchtelingen vanaf maandag 14 maart daartoe terecht in het nieuwe registratiecentrum in Paleis 8 op de Heizel.

De Vicevoorzitter voor migratie van de Europese Commissie, Margaritis Schinas was op de openingsdag aanwezig, samen met Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken en Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel.

J’ai visité à @brussels_expo le nouveau centre d’enregistrement pour les arrivants d’Ukraine aux côtés de @SammyMahdi, @AnneliesVl@PhilippeClose.

Les Belges font preuve d’une solidarité exemplaire.

Ce sont des efforts que l’UE soutiendra avec toute la force de nos instruments pic.twitter.com/OPsgXUvs46

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) March 14, 2022

Sinds het begin van de Russische agressie tegen Oekraïne zijn meer dan 2,8 miljoen mensen het land ontvlucht om hun toevlucht te zoeken in lidstaten van de EU.  Meer dan 6.000 vluchtelingen hebben zich in België geregistreerd. Ongeveer 1/3 van hen vraagt onderdak aan en krijgt dat ook (2.059 mensen tussen 04 en 13/03/2022 - bron Fedasil). Het nieuwe registratiecentrum in België zal ongeveer 1500 dossiers per dag kunnen verwerken.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 maart 2022