Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel18 juli 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

EU-CELAC-top: naar een hechter, versterkt en hernieuwd partnerschap tussen de twee regio's

Op 17 en 18 juli hielden de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten hun derde top in Brussel.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the EU/CELAC Summit 2023

Deze top bracht voor het eerst in acht jaar de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten en de 33 CELAC-staten samen. De bijeenkomst werd afgetrapt door een EU-LAC Business Roundtable, waar voorzitter von der Leyen de “EU-LAC Global Gateway Investment Agenda” (GGIA) presenteerde. Dit programma omvat meer dan 135 projecten om een eerlijke, ecologische en digitale transitie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te realiseren, en is gestructureerd rond vier pijlers: een rechtvaardige ecologische transitie, een inclusieve digitale transformatie, menselijke ontwikkeling en een veerkrachtig gezondheidssysteem en vaccins.

De voorzitter kondigde ook aan dat Team Europe zich ertoe heeft verbonden om tussen vandaag en 2027 meer dan 45 miljard euro beschikbaar te stellen ter ondersteuning van het versterkte partnerschap met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De top heeft het partnerschap tussen de EU en de CELAC-landen verder geïntensiveerd op het gebied van gemeenschappelijke prioriteiten zoals digitale en ecologische transities, de strijd tegen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, gezondheid, voedselzekerheid, migratie, veiligheid en bestuur of de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit.

Tijdens de top heeft de EU haar energiesamenwerking met Argentinië en Uruguay versterkt door twee memoranda van overeenstemming te ondertekenen. In het eerste worden de belangrijkste samenwerkingsgebieden gedefinieerd, met name op het gebied van hernieuwbare energie, waterstof en de vermindering van de methaanemissies, en wordt de noodzaak onderstreept om te zorgen voor een sociaal rechtvaardige energietransitie. De tweede benadrukt dat hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare waterstof sleutelgebieden van samenwerking zijn, aangezien zowel de EU als Uruguay streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Als onderdeel van de "Global Gateway"-strategie van de EU hebben de Europese Investeringsbank (EIB) en Banco Santander tijdens de EU-CELAC-top een lening van 300 miljoen euro ondertekend ter ondersteuning van de installatie van een reeks kleine fotovoltaïsche zonne-energiecentrales voor eigen gebruik in Brazilië. Evenzo kondigde de EIB ook een lening van 200 miljoen euro aan Banco del Estado de Chile aan om nieuwe woningen te financieren die voldoen aan betere energie-efficiëntienormen, en een lening van 100 miljoen euro ter ondersteuning van de groeiende industrie van hernieuwbare waterstof in Chili.

De EU heeft ook een memorandum van overeenstemming met Chili ondertekend over de oprichting van een partnerschap op het gebied van duurzame waardeketens voor grondstoffen, dat zal bijdragen aan de voorzieningszekerheid van Europa en tegelijkertijd banen en groei zal creëren in Chili.

Op digitaal gebied zijn de EU en Argentinië, de Bahama's, Barbados, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Jamaica, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago en Uruguay overeengekomen hun partnerschap te verdiepen door een EU-LAC Digital Alliance op te richten. Deze alliantie biedt een kader voor samenwerking op het gebied van digitale kwesties ten behoeve van de burgers van beide regio's en bevestigt opnieuw de inzet voor de digitale transitie.

In de marge van de top ondertekende hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell namens de EU drie memoranda van overeenstemming over bilateraal overleg met Honduras, El Salvador en Ecuador, die kaders bieden voor het verdiepen van de samenwerkingsinspanningen en het aangaan van een dialoog over gemeenschappelijke agenda's.

Om te reageren op de ongekende toename van de humanitaire behoeften in Haïti, kondigde de EU ook de vrijgave van noodhulp ten bedrage van 10 miljoen euro aan. Deze hulp zal humanitaire organisaties in staat stellen hun respons te versterken en tegemoet te komen aan de meest urgente behoeften, waarbij de nadruk vooral ligt op voedsel en voeding.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België