Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel25 mei 2022Vertegenwoordiging in België

Brussel is van 9 tot 12 juni 2022 gaststad voor de eerste editie van het Europese Nieuwe Bauhaus Festival

Dit transdisciplinaire festival is opgebouwd rond 3 pijlers - Forum, Fair, Fest - en zal mensen uit alle lagen van de bevolking samenbrengen om te discussiëren over een mooie, duurzame en inclusieve toekomst.

New European Bauhaus

Het Nieuwe Europese Bauhaus is de creatieve en culturele tegenhanger van de Europese Green Deal, waarbij duurzaamheidsprincipes worden gekoppeld aan esthetiek en inclusiviteit. Het Bauhaus Festival vindt plaats in Brussel en biedt een gevarieerd programma aan dans, muziek, theater, uitwisseling en reflectie over hoe we onze toekomst duurzamer, inclusiever, betaalbaarder en esthetischer kunnen maken. Ook elders in de EU zullen evenementen plaatsvinden.

Het Brusselse Maritiem Station (Gare maritime) is één van de gastheren van het Festival, waar het Forum zijn intrek zal nemen. Het Forum is een off – en onlineplatform voor debatten (rondetafelgesprekken, lezingen in TEDx-stijl) en parallelle evenementen over de hele wereld, om ideeën te bespreken die bijdragen tot het Nieuwe Europese Bauhaus: duurzaamheid, van klimaatdoelstellingen tot circulariteit, nulvervuiling en esthetische biodiversiteit, levenskwaliteit en stijl. De Bauhaus is méér dan enkel functionaliteit, maar gaat ook over inclusie, van het waarderen van diversiteit tot het verzekeren van toegankelijkheid. Sprekers zijn onder meer: vooraanstaande architecten - zoals Shigeru Ban, Rem Koolhaas en Stefano Boeri - persoonlijkheden uit de kunstwereld - Gerfried Stocker (Ars Electronica); nationale en Europese politici: Elke van den Brandt, minister van Mobiliteit voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; Philippe Close, burgemeester van Brussel; voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, en Commissarissen Hahn (Begroting en Administratie), Gabriel (Innovatie, Cultuur, Jeugd), Ferreira (Regionaal beleid) en Simson (Energie). Op het Forum zal ook de uitreiking van de New European Bauhaus Awards plaatsvinden, waarvoor twee Belgische projecten tot de finalisten behoren.

De Fair: tentoonstellingen in de hele stad om projecten en producten te presenteren die de waarden van het Nieuwe Europese Bauhaus ondersteunen. 100 projecten werden geselecteerd uit de oproep tot het indienen van projecten die in maart jl. werd gepubliceerd. Ze zullen te zien zijn op zowel vaste als innovatieve mobiele displays (elektrische fietsen, elektrische touk-touks...) verspreid over het stadscentrum.

De Kunstberg zal het toneel zijn van The Fest, met op het programma dans, theater, muzikale optredens zoals dat van Patsyki Z Franeka, een zeer populaire Oekraïense artieste, en Дeva, winnares van de Music Moves Europe Awards in 2022. Festivalgangers kunnen ook kennismaken met wetenschappelijke experimenten, workshops rond upcycling en nog veel meer..

 

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België