Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel13 augustus 2020

Coronavirus: Commissie rondt verdere besprekingen af om toegang tot toekomstig vaccin te waarborgen

Coronavirus - Vaccination, Luxembourg
Het beoogde contract met Johnson & Johnson zou alle EU-lidstaten de mogelijkheid bieden het vaccin aan te kopen, en maakt het mogelijk het vaccin aan landen met een laag of middelhoog inkomen te doneren of aan EER-landen te herverdelen.

De Europese Commissie heeft vandaag verkennende gesprekken met Johnson & Johnson afgerond betreffende de aankoop van een potentieel vaccin tegen COVID-19. Dit volgt op de eerste positieve stappen met Sanofi-GSK op 31 juli. Het beoogde contract met Johnson & Johnson zou alle EU-lidstaten de mogelijkheid bieden het vaccin aan te kopen, en maakt het mogelijk het vaccin aan landen met een laag of middelhoog inkomen te doneren of aan EER-landen te herverdelen. Het is de bedoeling dat, zodra is bewezen dat een vaccin veilig en doeltreffend is tegen COVID-19, de Commissie zou beschikken over een contractueel kader voor een eerste aankoop van 200 miljoen doses namens alle EU-lidstaten, met de mogelijkheid tot aankoop van 200 miljoen bijkomende doses. De Commissie blijft intensief overleg voeren met andere vaccinproducenten.

De vandaag afgesloten verkennende gesprekken moeten leiden tot een aankoopovereenkomst, die zal worden gefinancierd met het instrument voor noodhulp, dat de middelen biedt voor het creëren van een portefeuille van potentiële vaccins van verschillende producenten en met verschillende profielen.   

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 augustus 2020