Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel12 mei 2020Leestijd: 1 min

Coronavirus: 117 miljoen euro toegekend voor behandelingen en diagnostiek via het initiatief innovatieve geneesmiddelen

National Graphene Institute (research, innovation hub), Manchester
De projecten die vandaag zijn geselecteerd, maken onderdeel uit van degezamenlijke Europese respons op de uitbraak van het coronavirus, die de Commissie sinds het begin van de crisis coördineert.

De Commissie heeft vandaag aangekondigd dat acht grootschalige onderzoeksprojecten, gericht op de ontwikkeling van behandelingen en diagnostiek voor het coronavirus, zijn geselecteerd in het kader van een versnelde oproep tot het indienen van voorstellen, die in maart is gelanceerd door het initiatief innovatieve geneesmiddelen, een publiek-privaat partnerschap.

Om een groter aantal kwalitatief hoogwaardige voorstellen te kunnen financieren, heeft de Commissie haar toezegging verhoogd tot 72 miljoen euro (in plaats van de oorspronkelijk geplande 45 miljoen euro), afkomstig uit Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. 45 miljoen euro zal ter beschikking worden gesteld door de farmaceutische industrie, geassocieerde partners van het initiatief innovatieve geneesmiddelen (IMI) en andere organisaties die bij de projecten betrokken zijn, waarmee de totale investering uitkomt op 117 miljoen euro.

De projecten die vandaag zijn geselecteerd, maken onderdeel uit van degezamenlijke Europese respons op de uitbraak van het coronavirus, die de Commissie sinds het begin van de crisis coördineert. Op 4 mei heeft de Commissie in totaal 1,4 miljard euro toegezegd tijdens de donorconferentie over de wereldwijde coronarespons, waarvan 1 miljard euro via Horizon 2020 wordt verstrekt en is gericht op de ontwikkeling van vaccins, nieuwe behandelingen en diagnosemiddelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarnaast heeft de Commissie sinds januari 2020 in totaal 352 miljoen euro vrijgemaakt in het kader van Horizon 2020. Van dat bedrag is onder meer 48,2 miljoen euro toegekend aan 18 onderzoeksprojecten die reeds zijn gestart en die gericht zijn op de paraatheid bij en respons op uitbraken, op snelle, decentrale diagnostische tests, en op nieuwe behandelingen en nieuwe vaccins.

De lijst van de projecten die, onder voorbehoud van de succesvolle afronding van de subsidieovereenkomsten met het initiatief innovatieve geneesmiddelen, voor financiering zijn geselecteerd, kan hier worden geraadpleegd.

Nadere informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 mei 2020