Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel30 juni 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

#EuropeStreetArt: jonge Woluwenaren inspireren muurschildering over een democratisch Europa in Sint-Lambrechts-Woluwe

Dit werk met een omvang van 136 vierkante meter is het zesde in een reeks van zeven muurschilderingen in verschillende Belgische steden, en komt er op initiatief van de Europese Commissie. De inspiratie voor dit werk kwam van een twintigtal gemotiveerde, jonge Woluwenaren.

EuropeStreetArt_Woluwe
@EU4BE

De enorme muurschildering – 136 vierkante meter – met als thema “democratisch Europa” siert een markante gevel van een gebouw van De Moderne Woning in de Sint-Lambertusbergwijk, en vrolijkt daarmee de buurt op.

De Mechelse ontwerper en muurschilder Gijs Vanhee maakte met zijn schildering een krachtige synthese van de verschillende ideeën van de jongeren. Het werk – dat als titel “The Mothership” draagt – stelt Europa voor in de vorm van een schip dat wordt geleid door de godin Athena, het boegbeeld dat symbool staat voor democratie. Het totaalbeeld benadrukt het belang van het koesteren en beschermen van onze democratie – een goed waar we in de EU de vruchten van plukken – maar die niettemin onder druk staat. 

De muurschildering is de zesde in de reeks van het project #EuropeStreetArt, dat de Europese Commissie opstartte ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en in de context van de Europese verkiezingen, en kreeg financiële steun van de Europese Commissie.

Stefaan De Rynck, Vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België, zei: "De inhuldiging van deze prachtige muurschildering in Sint-Lambrechts-Woluwe is in meerdere opzichten symbolisch. Eerst en vooral door het thema van het werk, democratisch Europa. Democratie, een Europese waarde bij uitstek, mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd en is helaas nog steeds het voorwerp van talrijke bedreigingen. Daarom is het belangrijk om de democratie elke dag te koesteren en te versterken. Ten tweede vindt de inhuldiging plaats op de laatste officiële dag van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, waarmee een spannende en vruchtbare zes maanden worden afgesloten. Dit "moederschip" staat voor een schip waar iedereen van zijn vrijheden kan genieten. En in die zin vertegenwoordigt het ook de Europese Unie. Ik wil de jongeren uit Woluwe van harte bedanken voor hun gezamenlijke denkoefening over de sterke en zwakke punten van de democratie.

 

Hoe het ontwerp van de muurschildering tot stand kwam 

In opbouw naar de muurschildering in Sint-Lambrechts-Woluwe, deelden de jongeren uit deze gemeente hun ideeën over het thema "Democratisch Europa" tijdens een brainstormsessie opwoensdag 20 maart in de gebouwen van de Europese Commissie. Samen met vertegenwoordigers van de Commissie en het kunstenaarscollectief dat het project #EuropeStreetArt begeleidt, bespraken de jongeren het belang van de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de versterking van onze democratie, met name door te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen op 9 juni. Het belang de strijd tegen desinformatie kwam ook ter sprake: desinformatie is een bedreiging die een negatieve invloed kan hebben op democratische processen en maatschappelijke debatten. Na uiteenzettingen over deze thema’s en met esthetische input van het kunstenaarscollectief, gingen de leerlingen zelf in kleine groepjes aan de slag met potlood, schaar, lijm en stiften om hun ideeën aan de kunstenaar over te brengen. Sommige van de creatieve tekeningen die ze maakten, brachten het belang van stemmen en de kansen die het biedt in beeld, terwijl andere waarschuwen tegen het verspreiden van onjuiste boodschappen en gemanipuleerde inhoud, vooral op sociale netwerken. De rol van de jongeren was van fundamenteel belang bij het ontwerp van het uiteindelijke werk, waarin hun stemmen en aspiraties op een creatieve en krachtige manier tot uiting komen.

 

Over het project #EuropeStreetArt 

Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 Belgische steden en gemeenten met het oog op de realisatie van muurschilderingen van 72 tot meer dan 300 vierkante meter op goed zichtbare openbare plaatsen. Die verfraaien niet alleen straten, pleinen en speelplaatsen, maar ook een blijvende herinnering vormen aan een bijzondere periode in de geschiedenis van België binnen Europa. Ze zullen ook het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen levendig helpen houden voor de huidige en toekomstige Belgische generaties.

In samenwerking met een partner die gespecialiseerd is in het creëren van Street Art, organiseerde de Vertegenwoordiging dialogen met groepen jongeren in de 7 geselecteerde steden en gemeenten. Hun dynamiek en creativiteit dienden als inspiratie voor de kunstwerken. De jongeren konden zich telkens buigen over Europese thema’s die hen aanspreken, zoals een groen Europa, een democratisch Europa of een innovatief Europa. De gezamenlijke denkoefening had als doel inspiratie te bieden voor een creatief concept, dat werd uitgewerkt door een professionele Streetart-kunstenaar.

 

Meer info

Dialogen met lokale jongeren

Realisaties

Bijzonderheden

Datum publicatie
30 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België