Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel21 juni 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

#EuropeStreetArt: zesdeklassers uit gemeenteschool in Strépy inspireren muurschildering over duurzamer Europa

Dit werk maakt deel uit van een reeks van zeven muurschilderingen in verschillende Belgische steden, op initiatief van de Europese Commissie. Inspiratie voor het werk kwam van de laatstejaars van de gemeentelijke basisschool in Strépy-Bracquegnies.

La Louvière StreetArt

 

Deze muurschildering met als thema “Groen Europa” siert een prominente zijgevel van de gemeenteschool middenin de dorpskern van Strépy-Bracquegnies, en beslaat een goede 90 vierkante meter. Ontwerper en muurschilder Zesar Bahamonte – een Spanjaard uit Sevilla – distilleerde uit de ideeën van de leerlingen een dynamisch en kleurrijk werk, dat een nieuw perspectief geeft aan het schoolgebouw. Door het uitbeelden van de fiets toont hij niet enkel hoe vooruitgang en respect met de natuur met elkaar te verzoenen, ook geeft hij een knipoog naar een belangrijk werkthema van de school, namelijk sport. De sinaasappels op het werk tenslotte verwijzen naar de lokale carnavalstraditie.

De muurschildering is de vierde in de reeks van het project #EuropeStreetArt, dat de Europese Commissie opstartte ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en in de context van de Europese verkiezingen, en kreeg financiële steun van de Europese Commissie.

In naam van de Europese Commissie, verklaarde Stefaan De Rynck bij de inhuldiging van het werk: “Net als de jongeman op de muurschildering wil de Europese Unie zich inzetten voor een duurzame en welvarende toekomst voor elke burger. Mijn hartelijke dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit kunstwerk, in het bijzonder de jongeren van de gemeenteschool in Strépy."

Hoe het ontwerp van de muurschildering tot stand kwam 

In de opbouw naar de muurschildering in Strépy-Bracquegnies, kwamen de leerlingen van het zesde leerjaar van de plaatselijke school op donderdag 14 maart samen om te brainstormen over het thema "Groen Europa", en maakten daarbij ook kennis met de Europese Green Deal. De jongeren gaven vervolgens hun eigen visie op een groen Europa vorm op grote tekeningen, waarin een veelheid aan ideeën over Europa, natuur, zachte mobiliteit en natuurlijke hulpbronnen aan bod komen. 

Over het project #EuropeStreetArt 

Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 Belgische steden en gemeenten met het oog op de realisatie van muurschilderingen van 72 tot meer dan 300 vierkante meter op goed zichtbare openbare plaatsen. Die zullen niet alleen straten, pleinen en speelplaatsen verfraaien, maar ook een blijvende herinnering vormen aan een unieke periode in de geschiedenis van België binnen Europa. Ze zullen ook het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen levendig helpen houden voor de huidige en toekomstige Belgische generaties.

In samenwerking met een partner die gespecialiseerd is in het creëren van StreetArt, organiseerde de Vertegenwoordiging dialogen met groepen jongeren in de 7 geselecteerde steden en gemeenten. Hun dynamiek en creativiteit dienden als inspiratie voor de kunstwerken. De jongeren konden zich telkens buigen over Europese thema’s die hen aanspreken, zoals een groen Europa, een democratisch Europa of een innovatief Europa. De gezamenlijke denkoefening had als doel inspiratie te bieden voor een creatief concept, dat werd uitgewerkt door een professionele Streetart-kunstenaar.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België