Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel29 juli 2020

Europese Commissie waarborgt toegang van de EU tot remdesivir voor behandeling van COVID-19

Visit of Thierry Breton, European Commissioner, to Spain
Dit zal helpen gedurende de komende paar maanden te voorzien in de huidige behoeften, waarbij zal worden gezorgd voor een eerlijke verdeling op EU-niveau op basis van een verdeelsleutel, rekening houdend met het advies van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Gisteren heeft de Europese Commissie een contract met het farmaceutisch bedrijf Gilead ondertekend om de toegang tot behandelingsdoses van Veklury, de merknaam voor remdesivir, te waarborgen. Veklury was het eerste geneesmiddel dat op EU-niveau werd toegelaten voor de behandeling van COVID-19. Vanaf begin augustus zullen, om te voorzien in de onmiddellijke behoeften, partijen Veklury ter beschikking worden gesteld van de lidstaten en van het Verenigd Koninkrijk, met coördinatie en ondersteuning door de Commissie.

Het contract, dat een totale waarde van 63 miljoen euro vertegenwoordigt, zal worden gefinancieerd uit het instrument voor noodhulp van de Commissie. Hiermee zal de behandeling worden gewaarborgd van ongeveer 30 000 patiënten met ernstige COVID-19-symptomen. Dit zal helpen gedurende de komende paar maanden te voorzien in de huidige behoeften, waarbij zal worden gezorgd voor een eerlijke verdeling op EU-niveau op basis van een verdeelsleutel, rekening houdend met het advies van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

De Commissie bereidt nu ook een gezamenlijke aanbesteding voor verdere leveringen van het geneesmiddel voor, waarmee naar verwachting vanaf oktober in de verdere behoeften en leveringen zal worden voorzien. 

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 juli 2020