Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel8 maart 2022Leestijd: 1 min

REPowerEU: het Europees plan voor meer betaalbare, veilige en duurzame energie

Tegen de achtergrond van de Russische invasie in Oekraïne stelt de Commissie een plan voor om Europa tegen 2030 onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen en de consument te beschermen tegen stijgende prijzen en gastekorten.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission and Kadri Simson, European Commissioner, on more affordable, secure and sustainable energy in the EU

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de situatie op het gebied van de voorzieningszekerheid verergerd en de energieprijzen tot ongekende hoogten doen stijgen. REPowerEU streeft ernaar Europa in de loop van dit decennium geleidelijk onafhankelijk te maken van Russische brandstoffen, te beginnen met gas. Ook schetst het plan een reeks noodmaatregelen om te reageren op de stijgende energieprijzen in Europa en om de gasvoorraden voor de komende winter aan te vullen.

REPowerEU zal met name trachten de gasvoorziening te diversifiëren, de inzet van hernieuwbare gassen (biomethaan en waterstof) te versnellen en het voor verwarming en elektriciteitsopwekking gebruikte gas te vervangen. Hierdoor kan de vraag van de EU naar Russisch gas tegen het einde van het jaar met tweederde worden verminderd.

Europa heeft genoeg gas voor de laatste paar weken van de winter, maar moet zijn reserves voor volgend jaar dringend aanvullen. De Commissie is voornemens binnenkort een wetgevingsvoorstel in te dienen om ervoor te zorgen dat de gasopslaginstallaties in de EU tegen 1 oktober voor ten minste 90% gevuld zijn.

De Commissie heeft ook maatregelen inzake prijsregulering voorgesteld - zoals tijdelijke prijslimieten, staatssteun en belastingen - om huishoudens en bedrijven in Europa te beschermen tegen de gevolgen van uitzonderlijk hoge prijzen.

Achtergrond

De invasie van Oekraïne maakt de noodzaak van een snelle overgang naar schone energie sterker en duidelijker dan ooit. De EU importeert 90% van haar gasverbruik, waarvan ongeveer 45% uit Rusland, waarbij de niveaus van lidstaat tot lidstaat verschillen. Rusland is ook goed voor ongeveer 25% van de olie-invoer en 45% van de koleninvoer.

Het pakket maatregelen dat de Commissie in oktober 2021 heeft voorgesteld, heeft burgers en bedrijven geholpen om de hoge energieprijzen van de afgelopen maanden het hoofd te bieden. 25 lidstaten, waaronder België, hebben reeds maatregelen genomen om de energiefactuur van meer dan 70 miljoen huishoudens en verscheidene miljoenen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te verlichten.

De Commissie blijft samenwerken met de buurlanden en partners in de westelijke Balkan en de Energiegemeenschap. Voor Oekraïne, Moldavië en Georgië staat de EU klaar om steun te verlenen met het oog op een continue en duurzame energievoorziening.

Meer informatie

    Bijzonderheden

    Datum publicatie
    8 maart 2022