Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel24 augustus 2022Vertegenwoordiging in België

Stand with Ukraine – 24 augustus 2022 : 31 jaar Oekraïense onafhankelijkheid en 6 maanden strijd om die te behouden

24 augustus is de nationale feestdag van Oekraïne. De EU herdenkt samen met Oekraïne 31 jaar onafhankelijkheid, de laatste 6 maanden van existentiële strijd om het behoud ervan, en bevestigt ook opnieuw haar steun aan het land.

Ukraine's national day 2022

Vandaag heeft Europees Commissievoorzitter von der Leyen op de Grote Markt in Brussel deelgenomen aan een evenement dat was georganiseerd door de Missie van Oekraïne bij de EU, de Associatie van Oekraïners in België en het Oekraïense maatschappelijk middenveld. Veel mensen verzamelden zich om een 30 meter lange Oekraïense vlag te (zien) ontvouwen. Ook Manneken Pis deed mee: hij was gekleed in Oekraïense nationale klederdracht.

De avond ervoor waren ook het Berlaymont-gebouw - de hoofdzetel van de Europese Commissie – en het gebouw van de Europese Dienst voor extern optreden in Oekraïense kleuren verlicht.

Vanaf het begin van de Russische invasie is Europa solidair geweest met Oekraïne. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde: "Wij staan onze Oekraïense vrienden met trots bij in hun strijd voor een vrije, onafhankelijke en Europese toekomst.”

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 augustus 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België