De enorme muurschildering – 180 vierkante meter – met als thema “sociaal Europa” siert een markante gevel van één van de schoolgebouwen die uitgeeft op een parking aan de campus, die meer dan 1300 leerlingen en ongeveer 300 personeelsleden met elkaar verbindt tot eenzelfde gemeenschap.
De Spaanse ontwerper en muurschilder Sokram maakte met zijn schildering een krachtige synthese van de verschillende ideeën van de jongeren, met als voornaamste figuratief element handen – in hout en in steen, met een knipoog naar de technische vaardigheden die sommige leerlingen op de campus aanleren – als symbool voor samenwerking, verbinding en kracht om dingen in beweging te zetten, en vooruit te doen gaan, trekken als ze doen aan hetzelfde zeel. De blauwe achtergrond met gele sterren erop refereert aan de Europese vlag, maar wordt naast de sterren ook gesierd door geometrische figuurtjes, driehoekjes en dodecaëders, die naar de schoolcontext verwijzen.
De muurschildering is de vijfde in de reeks van het project #EuropeStreetArt, dat de Europese Commissie opstartte ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en in de context van de Europese verkiezingen, en kreeg financiële steun van de Europese Commissie.
Tom De Smedt, Adjunct-Vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België, zei deze ochtend tijdens het toonmoment in aanwezigheid van de directie, een groep leerlingen, de artiest en Hannes De Geest, plaatselijk lid van het EU-netwerk ‘Geef Vorm aan Europa in de Lokale Politiek’’: “We staan aan het begin van een nieuwe bestuursperiode voor de Europese Unie. Veel beleidskeuzes zullen bepalend zijn voor de toekomst van onze jeugd. Met dit kunstwerk geven de Leuvense jongeren een duidelijk signaal en pleiten ze voor een Europees project van gelijke kansen, sociale samenhang en ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Vanuit de Europese Commissie zijn we heel blij met deze geëngageerde inbreng van de leerlingen en het hele team van Redingenhof.”
Hoe het ontwerp van de muurschildering tot stand kwam
De jongeren van verschillende leeftijden, achtergrond en studierichtingen die bij dit werk betrokken waren kwamen samen op vrijdag 22 maart 2024 op de campus en brainstormden met de Europese Commissie en leden van het kunstenaarscollectief dat #EuropeStreetArt artistiek begeleidt over welk Europa zij willen zien. Zij kozen voor Sociaal Europa en lieten zich inspireren door de thema’s die de sociale agenda van de Europese Unie bepalen, zoals sociale inclusie, gelijke kansen, eerlijke loon –en arbeidsvoorwaarden en de strijd tegen armoede. De jongeren gaven vervolgens hun eigen visie op een sociaal Europa vorm op grote tekeningen, waarin een veelheid aan ideeën over Europa, gelijke kansen, sociale mobiliteit en vooruitgang, en samenwerking en solidariteit aan bod kwamen.
Over het project #EuropeStreetArt
Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 Belgische steden en gemeenten met het oog op de realisatie van muurschilderingen van 72 tot meer dan 300 vierkante meter op goed zichtbare openbare plaatsen. Die verfraaien niet alleen straten, pleinen en speelplaatsen, maar ook een blijvende herinnering vormen aan een bijzondere periode in de geschiedenis van België binnen Europa. Ze zullen ook het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen levendig helpen houden voor de huidige en toekomstige Belgische generaties.
In samenwerking met een partner die gespecialiseerd is in het creëren van StreetArt, organiseerde de Vertegenwoordiging dialogen met groepen jongeren in de 7 geselecteerde steden en gemeenten. Hun dynamiek en creativiteit dienden als inspiratie voor de kunstwerken. De jongeren konden zich telkens buigen over Europese thema’s die hen aanspreken, zoals een groen Europa, een democratisch Europa of een innovatief Europa. De gezamenlijke denkoefening had als doel inspiratie te bieden voor een creatief concept, dat werd uitgewerkt door een professionele Streetart-kunstenaar.
Meer info
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 28 juni 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België